(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

11,9 procent van de woningen op Goeree-Overflakkee slecht geïsoleerd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog bijna één op de elf huizen in Zuid-Holland extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Zuid-Holland blijkt 8,9 procent van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2 procent.

Lokale uitschieters

Lokaal zijn de uitschieters groter. In Wassenaar heeft bijvoorbeeld zelfs 15,7 procent van de woningen energielabel F of G. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

- Wassenaar: 15,7 procent van de woningen is slecht geïsoleerd
- Schiedam: 14,8 procent van de woningen is slecht geïsoleerd
- Den Haag: 12,7 procent van de woningen is slecht geïsoleerd
- Goeree-Overflakkee: 11,9 procent van de woningen is slecht geïsoleerd
- Westvoorne: 11,7 procent van de woningen is slecht geïsoleerd

Bijna helft van de woningen is energiezuinig

Er is ook beter nieuws. 45,1 procent van de Zuid-Hollandse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. De meeste energiezuinige woningen staan in Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Barendrecht.