Anja van de Zande en haar bordercollie Mood.
Anja van de Zande en haar bordercollie Mood.

Anja van de Zande en hond Mood doen mee aan WK Dogdance

MIDDELHARNIS - Donderdag 18 mei mogen Anja van de Zande uit Middelharnis en haar hond Mood Nederland vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap Dogdance in Denemarken. Bij deze sport voeren hond en mens onder begeleiding van muziek ritmische bewegingen uit. De deelname aan het WK is extra bijzonder, omdat Mood aan beide kanten een heupkop mist.

Mood is een vierjarige bordercollie reu met een brindle kleur. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat Mood meedoet aan het WK, vertelt Anja van de Zande. De hond heeft namelijk al behoorlijk wat achter de rug. "Hoewel Mood uit volledig geteste ouders komt, bleek hij met zeven maanden zo erg HD (heupdysplasie, red.) te hebben dat inslapen eigenlijk de enige overgebleven mogelijkheid was. Op advies van onze lokale dierenarts werden wij doorverwezen naar een orthopedische kliniek in Roosendaal, waar Mood een titanium heupgewricht kreeg. Een prijzige operatie, waar wij niet voor verzekerd waren." 

Mood revalideerde vlot en alles leek goed te gaan tot het titanium heupgewricht brak. Tijdens een volgende operatie bleek het niet mogelijk het hele kunstgewricht te verwijderen. De kop werd verwijderd, de rest moest blijven zitten. Weer volgde een revalidatie. Met heel veel geduld en liefde alles weer bouwde Anja alles in de training weer op. "Een bordercollie is absoluut niet geschikt om op het haardkleed te liggen. Het is een hond die wil werken. Dat hoeft heus niet altijd bij de schapen te zijn, maar hij gedijt beter als hij een taak heeft."

Helaas moest aan de andere kant ook nog de heupkop verwijderd worden. In overleg met dierenartsen en fysiotherapeut werd de training weer voorzichtig opgepakt. "Ik kan met Mood geen behendigheid doen of schapendrijven, dat vraagt te veel van hem. Daarom koos ik om dog dance met hem te gaan doen." Dogdance is een vorm van sport met honden, die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Bij dogdance voeren hond en mens (de handler) onder begeleiding van muziek ritmische bewegingen uit. "Ook hier hebben wij te maken met beperkingen", zegt Anja. "Ik laat Mood bijvoorbeeld geen sprongen maken of op de achterpoten lopen. Even voor alle duidelijkheid: bij dog dance wordt de hond beslist niet verkleed. De handler kan er voor kiezen zijn of haar kleding aan te passen bij het thema van de muziek. Mood geniet zo erg van de training en duwt als ik niet opschiet met zijn neus tegen mijn arm als hij wil trainen. ‘s Morgens vroeg trekt hij het dekbed van mij af: 'Anja, dansje doen?'" 

Binnen dog dance zijn er twee vormen: freestyle waarbij afstandswerk hoog gewaardeerd wordt en 'heelwork to music', waarbij de hond in allerlei posities dicht bij de baas blijft en zij samen als een combinatie door de ring bewegen. "Na een tijdje hebben we een wedstrijdje geprobeerd", vertelt Anja. "Je kiest dan voor een bepaald muziekje en studeert met de honden diverse trucs in, die passen bij het thema van de muziek. Alle tricks worden aan elkaar gebreid tot een routine. Enigszins te vergelijken met de kür op muziek in de paardensport. De wedstrijden liepen goed en op het Nederlands Kampioenschap scoorden we zo hoog dat dit resulteerde in een uitnodiging om deel te nemen in het Nederlandse team bij de Wereld Kampioenschapen dogdance in Denemarken op 18 mei. Wie had dit kunnen denken? Ik ben zelf 70 jaar en de meeste deelnemers zijn behoorlijk veel jonger dan ik. Mood is een hond zonder heupkoppen en daar lopen wij dan straks op het wereldkampioenschap. Wij gaan ons beste pootje voorzetten om Nederland trots te maken. Een droom wordt waar."

Afbeelding