Dagvoorzitter Maureen van Leeuwen in gesprek met ambassadeurs Corine Groenendijk-Jones, Hans Bechtum en Klaas Sturris.
Dagvoorzitter Maureen van Leeuwen in gesprek met ambassadeurs Corine Groenendijk-Jones, Hans Bechtum en Klaas Sturris.

De Goede Nieuwe Tijd: samen nadenken over ‘de oude dag’

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na een tijd van intensieve voorbereiding was het donderdag zover. In de Rabobankzaal van het Diekhuus werd de aftrap gegeven van een beweging die uiteindelijk moet leiden naar ‘De Goede Nieuwe Tijd’. De aanleiding voor dit initiatief dat door een groot aantal organisaties gedragen wordt? Er zijn steeds meer ouderen en we worden steeds ouder. Dit gegeven vraagt erom om ‘samen’ goed voorbereid de toekomst tegemoet te gaan. Het gesprek moet gestart worden.

Door Adri van der Laan

Ongeveer twee jaar geleden stelde een aantal lokale organisaties het actieprogramma Toekomstbestendig leven op Goeree-Overflakkee op. Deze organisaties, ondersteund door netwerkorganisatie Paulina.nu, zijn CuraMare, de gemeente Goeree-Overflakkee, Oost West Wonen, Stichting ZIJN en Zorggroep Haringvliet. Het actieprogramma heef tot doel om de zorg en de inwoners van het eiland goed voorbereid de toekomst te laten ingaan. De betrokken organisaties hebben een campagne opgezet waarvoor donderdag de aftrap werd gegeven. De bedoeling is dat op het eiland het gesprek op gang komt -of verder gaat- over hoe men in de toekomst denkt om te gaan met ouder worden en de toenemende zorgvraag die het ouder worden met zich meebrengt.

Het project heeft de naam ‘De Goede Nieuwe Tijd’ gekregen en het is de bedoeling dat iedereen op het eiland -instellingen, bedrijven, particulieren- gestimuleerd wordt om met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende vragen rondom het ouder worden. Programmamanager van De Goede Nieuwe Tijd, Marlies de Kraauw, gaf tijdens de bijeenkomst aan dat ‘het gesprek met elkaar’ over het ouder worden hard nodig is. Het gevolg van het ouder worden is dat de zorgvraag toe zal nemen en daarom dienen er ook maatregelen te worden genomen, zodat de zorg toegankelijk blijft, want het zou zomaar kunnen dat de zorgvraag vastloopt en er een zorgkloof ontstaat waarbij de vraag toeneemt en het aanbod achterblijft. Volgens De Goede Nieuwe Tijd is dit niet alleen een zaak van de zorg alleen, “we moeten dit met elkaar doen”.

Thema’s

Het doel van de bewustwordingscampagne De Goede Nieuwe Tijd wordt samengevat in vier thema’s: het verbeteren van de ervaren kwaliteit van welzijn, wonen en zorg; Er moet gewerkt worden naar toegankelijke voorzieningen en goede besteding van midden; Gezond en vitaal ouder worden en verder moet er gestreefd worden naar het behouden van voldoende beschikbare en tevreden professionals. Tijdens de bijeenkomst werd er meermalen op gewezen dat men met elkaar het gesprek dient aan te gaan over ouder worden. En daar kan men niet vroeg genoeg mee beginnen. In de zaal werd dit gesprek al gestart doordat een aantal aanwezigen gelegenheid kregen om spontaan te reageren op het thema. Het is de bedoeling dat het gesprek in de eilandelijke samenleving wordt voortgezet.

Ambassadeurs

Dat het belangrijk is dat het gesprek over ouder worden of over hoe om te gaan met problemen rond ziekte of minder mobiel zijn, onderstreepten drie ambassadeurs De Goede Nieuwe Tijd. Hans Bechtum uit Ouddorp, Corine Groenendijk uit Dirksland en Klaas Sturris uit Ooltgensplaat. Uit hun verhalen -die ook op de website staan- blijkt hoe belangrijk het is om vroeg en regelmatig met elkaar na te denken over verschillende vragen, zoals of het huis waarin men woont ook nog geschikt is als men ouder wordt? Wat kan er verwacht worden van je gezin of je familie als je hulp nodig hebt? Hoe ga je je leven inrichten als je met pensioen gaat? Of hoe willen we ‘straks’ wonen?

Gesprekskaartjes

De Goede Nieuwe Tijd wil bij het gesprek behulpzaam zijn. Ze organisatie heeft gesprekskaartjes ontwikkeld waarmee men met elkaar kan kijken wat de wensen en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst en hoe men hier mee aan de slag wenst te gaan. Om het gesprek op gang te brengen en op gang te houden, wordt het project heel breed gedragen door allerlei organisaties en daarom zal iedereen op het eiland er ongetwijfeld mee in aanraking komen. En dat is de bedoeling want “Praat over de dag van morgen. Pak jouw moment en ga nu het gesprek aan”, aldus De Goede Nieuwe Tijd.

Burgemeester Ada Grootenboer was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst. Zij had alle waardering voor dit project: “Heel mooi dat dit project traditie en innovatie aan elkaar koppelt”, waarbij het omzien naar elkaar zoals dat traditioneel op het eiland is, wordt voortgezet met dit project.

Heel veel uitgebreide informatie over het project is te vinden op www.degoedenieuwetijd.nl.