Afbeelding
Foto:

“Onze vrijheid is kwetsbaar en nooit vanzelfsprekend”

OUDDORP – “In het verleden ligt het heden. In het nu wat worden zal". Peter Grinwis (plaatsvervangend fractievoorzitter SGP Goeree-Overflakkee) verwees met deze woorden naar een tekst van dichter Willem Bilderdijk. Hij sprak namens het gemeentebestuur donderdagavond 4 mei bij de herdenkingsplechtigheid rond het Monument 1940-1945: Voor hen die vielen. Het is de locatie aan de Dorpsweg/Hazersweg in Ouddorp, waar ook het gedenkteken staat voor de drie bemanningsleden van de kotter OD 1 die in 2005 om het leven kwamen als gevolg van een bomexplosie aan boord bij opgevist oorlogstuig.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

“Het is van groot belang dat de verhalen over de oorlog verteld blijven worden en dat meisjes en jongens weten wat er toen allemaal gebeurd is. Opdat wij nooit zullen vergeten”. Grinwis was verheugd dat ook dit jaar een zo groot aantal jongeren deel uitmaakte van de deelnemers aan de herdenkingsbijeenkomst in Ouddorp. Hij noemde het waardevol dat de beide basisscholen (De Westhoek en Kon. Beatrix) aan de herdenking meewerken en dat er steeds een overdracht plaatsvindt tussen de groepen 8 en 7. Het raadslid schetste de impact die de oorlog 1940-45, ook in Ouddorp, met zich bracht. Hij wees op fatale bominslagen. Op de slachtoffers, waarvan de namen op de platen van het monument zijn aangebracht. Zelfs een jaar na de bevrijding - in 1946 – was er nog een overlijden van tiener Nellie Klink als gevolg van opgelopen verwondingen. Grinwis schonk ook aandacht aan de omgekomen vliegeniers waarvan er 12 een laatste rustplaats kregen op de algemene begraafplaats aan de Dorpsweg. "Welke boodschap vertelt de oorlog nog steeds aan ons?" vroeg het raadslid zich af. "Dat wij onze vrijheid moeten koesteren en verdedigen. Onze vrijheid is kwetsbaar en nooit vanzelfsprekend”. Hij benoemde de oorlog in Oekraïne en oorlogen wereldwijd.

Gedichten

Voorafgaand aan de toespraak van het raadslid waren er de momenten die de jaarlijkse dodenherdenking zo indringend en emotievol maken. Het Signaal Taptoe (geblazen door Peter Meijer) en aansluitend de twee minuten stilte. Brassband Concordia speelde twee coupletten van het Wilhelmus, welke door de aanwezigen werden meegezongen. Namens het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee plaatsten Peter Grinwis en zijn vrouw als eerste een krans bij het monument. Jens van Tuijl en Jeroen van Kempen, leerlingen van eerder genoemde basisscholen lazen zelfgemaakte gedichten voor, waarna aansluitend de krans - en bloemlegging plaatsvond. Naast de scholen waren het deputaties van de Oranjeverenigingen Ouddorp, Goedereede en Stellendam, de Dorpsraad Ouddorp, Stichting Goereese Gemeenschap, Veteranen GO, en Stichting WO2 die kransen legden. Ook dient de Scouting te worden genoemd, die jaarlijks met veel deelnemers haar opwachting maakt bij de herdenking. Met een defilé langs het monument werd de plechtigheid afgerond.

Stolperstein

In Zalencentrum Dorpstienden was de belangstelling voor de bijeenkomst, voorafgaand aan de plechtigheid bij het monument, ook bijzonder groot. Brassband Concordia verzorgde er de muzikale begeleiding en Pau Heerschap schonk, zoals elk jaar, gericht aandacht aan een plaatselijk onderwerp. Dit keer was er het verdrietige verhaal van Anna Haas-Franken. Een vrouw (geregistreerd als Joodsch/Nederlandsch) oorspronkelijk komend uit de grote stad, wonend in Ouddorp die in 1942 werd weggevoerd en via De Hollandse Schouwburg en kamp Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd en daar om het leven kwam. De familie had in Ouddorp destijds een zomerverblijf in De Kaap en later in de Sonnevanck. In het wegdek voor dit huis (aan de Oudenieuwlandseweg) is vele jaren na de oorlog een zogenaamde struikelsteen (Stolperstein) aangebracht met de naam van Anna Haas-Franken. Emotioneel was het moment dat Pau Heerschap onder muzikale begeleiding de namen noemde van de oorlogsslachtoffers die op het monument in Ouddorp vermeld staan. Een lijst die volgens hem nog een aanvulling verdient. Na deze bijeenkomst in Dorpstienden vertrokken de deelnemers naar het monument

Afbeelding