Ontdek de Bewaarschuur van de Toekomst

OUDE-TONGE - Op 11 en 12 mei vinden er open dagen plaats bij de Bewaarschuur van de Toekomst in Oude-Tonge. Genodigden en belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De open dag van 12 mei is voor iedereen toegankelijk van 10.00 tot 20.00 uur.

De bewaarschuur van de toekomst is met veel innovatieve en op de toekomst gerichte technieken gebouwd voor Akkerbouwbedrijf Van Peperstraten door Altez Agrarische Bouw, in samenwerking met Omnivent Techniek, ABG Solar en Nelisse Grond- en Infra.

De Nederlandse agrosector is grootverbruiker van fossiele energie en water. Eén van de plekken waar bespaard kan worden is in het bewaarproces: circa 60 procent van de in Nederland geteelde landbouwproducten wordt vóór verwerking opgeslagen. Het koelen en verwarmen van producten tijdens de bewaring vraagt veel energie. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de opslag, het drogen en koelen van landbouwproducten grote kansen liggen om dit proces verder te verduurzamen en energieneutraal/producerend te maken. Slimme innovaties in het agrarische bewaarproces kunnen bovenstaande problematiek een oplossing bieden. Akkerbouwbedrijf Van Peperstraten heeft als doel gesteld verduurzaming van de energie- en watervoorziening in de algehele procesvoering van zaad, tot oogst, tot opslag met maximaal gebruik van de beschikbare hernieuwbare energie uit de zon. Hiertoe heeft Van Peperstraten samen met haar partners de ‘Bewaarschuur van de Toekomst’ uitgedacht: een circulaire bewaarschuur die energieneutraal landbouwproducten opslaat. 

Geïnteresseerden kunnen zich uitgebreid laten informeren over de Bewaarschuur van de Toekomst tijdens de open dag op vrijdag 12 mei. Op donderdag 11 mei vindt de officiële opening plaats in combinatie met presentaties en een toelichting over dit project door de deelnemende partners (hiervoor is inschrijven noodzakelijk).