Afbeelding

Gecompliceerd ‘incident’ op Stellendams haventerrein

Algemeen

STELLENDAM – Zaterdag was het terrein van Coöperatie Westvoorn naast de visafslag het toneel van een brandweerwedstrijd in het kader van de Provinciale Vaardigheidstoets 2023. De ploeg van Nieuwe-Tonge gaat door naar de volgende ronde.

De praktische organisatie van deze brandweerwedstrijd was in handen van de posten van Goedereede, Melissant, Olympia en Zwartewaal. Zoals gebruikelijk bij een dergelijke wedstrijd was er weer een gecompliceerd scenario in elkaar gezet. De juryleden keken natuurlijk nauwgezet hoe deze combinatie van incidenten op de meest efficiënte en veilige manier werd bestreden.
Het incident bestond uit verschillende onderdelen. Een in de takels hangende sumwing (een kleine vier ton wegend vistuig) dat op een medewerker van de Coöperatie was gevallen. Een heftruckchauffeur schrok zo dat hij plotseling achteruit reed waardoor een andere medewerker met zijn hand klem kwam te zitten tussen de staalkabel op een katrol. De heftruck was tegen een passerend busje met ‘zeeafval’ gereden. De chauffeur hiervan moest gereanimeerd worden en uit het busje met -misschien- fosfor aan boord kwamen dikke rookwolken.

Zes ploegen gingen aan de slag om de situatie op te lossen. Ze werden hierbij geassisteerd door ambulancemedewerkers, politie en een expert op het gebied van chemische stoffen. Het grootste probleem bleek het slachtoffer onder het loodzware vistuig uit te krijgen. Niet ieder team lukte dit.

Er deden twee eilandelijke korpsen mee: Nieuwe-Tonge en Dirksland. Aan het eind van de dag kon de uitslag worden bekendgemaakt. Het team van Nieuwe-Tonge eindigde op de derde plaats en gaat door naar de volgende ronde. Dirksland viel net buiten de prijzen, want deze brandweermensen eindigden op de vierde plaats. Winnaar werd de post Nieuwveen uit Hollands Midden. Plaatsen vijf en zes waren respectievelijk voor ’s-Gravenzande en Sliedrecht. (Tekst en foto Adri van der Laan)

Afbeelding
Afbeelding