Hannie Grinwis (links) naast Cor en Jolanda Joppe.
Hannie Grinwis (links) naast Cor en Jolanda Joppe.

Nieuwe leiding voor de Nollestee

Algemeen

MELISSANT - Bij de Nollestee zijn er wel eerder open dagen gehouden, maar de open dagen van deze week hebben een bijzonder tintje meegekregen. Cor en Jolande Joppe, de initiatiefnemers van het zorgproject hebben besloten om de leiding over te dragen aan Hannie Grinwis. Vrijdag en zaterdag kan er afscheid genomen worden van Cor en Jolanda.

Na 27 jaar zich met veel energie te hebben ingezet bij de start en de groei van de Nollestee nemen Cor en Jolanda Joppe afscheid van dit bijzondere zorgproject, dat bij de start de eerste zorgboerderij in zuidwest-Nederland was.
De Nollestee, bij de ingang van de dorpskern van Melissant, veranderde in 1996 van akkerbouwbedrijf naar zorgboerderij. Cor en Jolanda Joppe namen het besluit om -samen met Zuidwester- van hun boerderij een zorgkwekerij te maken. De dagelijkse praktische leiding van de kwekerij was in handen van Theo Mastenbroek die tien jaar geleden het ‘groene stokje’ doorgaf aan Hannie Grinwis. Doordat Cor en Jolanda besloten om in 2015 de Nollestee als zelfstandig bedrijf verder uit te breiden, werd er met meerdere zorgorganisaties samengewerkt. De zorgkwekerij kreeg het keurmerk van de Federatie Landbouw en Zorg. Enkele jaren later werd de Nollestee een stichting om de toekomst van de zorgboerderij beter te waarborgen.
Naast de zorgkwekerij, die duidelijk in een behoefte voorzag, ontstond in 2019 Zorgtuin de Nollehof in een nieuwgebouwde locatie op het terrein. De Nollehof is bestemd voor mensen met beginnende dementie of andere hersenproblematiek.

Inloophuis
De nieuwste loot aan de stam van Stichting Nollestee is Inloophuis de Voorste Vloer. In de grote ruimte aan de voorkant van de boerderij is drie keer per week het inloophuis geopend. Hier kunnen mensen terecht die eenzaam zijn en behoefte hebben aan een praatje, een bakkie koffie, een warme maaltijd en wat ontspanning. Daarnaast zijn ook mensen welkom die kampen met beginnende hersenproblematiek of mantelzorgers. Verder is er ook gelegenheid om jonge vrouwen te coachen met (het vermoeden van) ASS (autisme). Dit alles onder professionele leiding met hulp van vrijwilligers.
Voor zowel de zorgkwekerij als de zorgtuin is momenteel een wachtlijst. Hieruit blijkt dat het initiatief van Cor en Jolanda Joppe en Hannie Grinwis-Kastelein in een steeds grotere behoefte voorziet.

Afscheid
De Stichting beleeft momenteel een bijzonder moment omdat Cor en Jolanda hebben besloten om de leiding over te dragen aan de volgende generatie. Cor vertelt dat hij al lange tijd kampt met hardnekkige klachten na een coronabesmetting van ruim twee jaar geleden. Als gevolg daarvan kan hij niet voldoende energie steken in de leiding van de steeds verder groeiende stichting. Daarom hebben Cor en Jolanda de leiding overgedragen aan Hannie Grinwis. Zij was al tien jaar lang de rechterhand van Cor en Jolanda.
Cor en Jolanda kijken terug op een “rijk gezegende” periode waarin ze vele deelnemers mochten ontvangen en het bedrijf fors hebben zien groeien. Het team groeide van drie naar drieëntwintig medewerkers, stagiairs en een groot aantal vrijwilligers. Zij begeleiden en ondersteunen de deelnemers en de bezoekers bij het koken, de activiteiten en het werk op de kwekerij en tuinen. “Zonder deze enthousiaste samenwerking zou er geen Stichting Nollestee zijn. We doen het samen!”
Hannie Grinwis is nu directeur van Stichting de Nollestee geworden. Zij wordt hierin ondersteund door het bevlogen team en bestuur en Raad van Toezicht.
Cor zal op verzoek nog weleens assisteren op de Nollestee maar hij zal zich verder gaan richten op zijn andere bedrijf waarin hij een voorkiemsysteem voor aardappelen verkoopt aan akkerbouwers.

Persoonlijk afscheid
Wie van Cor en Jolanda persoonlijk afscheid wil nemen, kan dit doen op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei van 10.00 tot 14.00 uur tijdens de open dagen van de Nollestee.
De open dagen zijn op woensdag 10 mei, donderdag 11 mei, vrijdag 12 mei van 9.00 tot 16.00 uur en zaterdag 13 mei van 9.00 tot 15.00 uur. (Tekst en foto: Adri van der Laan)