Jeffrey van Veen scoorde de 1-3. (Foto: Peter Prins)

Matig De Jonge Spartaan uiterst effectief

REGIO - Op de drempel van mei bezocht De Jonge Spartaan zaterdag 29 augustus het stadje Tholen om het daar op te nemen tegen de Tholense Boys. Eerder dit seizoen, op 3 december 2022, won De Jonge Spartaan in een stevig duel met 2-0 op Spartacus. De Spartaanse productie werd destijds verzorgd door de topscorers Chris Hoogzand en Boy Hoogmoed. Om de derde plaats in het vizier te houden waren de drie punten broodnodig. De thuisclub stond vooraf 10e en probeert het degradatiespook te ontwijken. De wedstrijd eindigde met de eindstand: 1-4.

Pas na 15.00 uur klonk het eerste fluitsignaal van arbiter Stef Bogers. De gasten openden slordig en leken niet bij de les. Tholense Boys zette hoog druk en stak daar veel energie in. Dit resulteerde in de 8e minuut tot de 1-0 voorsprong voor de thuisclub. Spits Laurens Bovenberg kan vrijstaand de 1-0 achter Johan Kroon Knikken. Even later keerde de Spartaanse sluitpost een Zeeuws schot.

Pas in de 12e minuut was de eerste aanval van De Jonge Spartaan waar te nemen. De in de basis opgestelde jeugdige Xander Roos won een kopduel en Chris Hoogzand kan alleen op de keeper af. Deze keerde de inzet met een voet. Kort hierna zette Jeffrey van Veen vanaf rechts voor. Tim Driece won het duel met de keeper en kopte de bal naar de voor het doel opgedoken Chris Hoogzand. Deze schoot de gelijkmaker binnen, al kleefde hier een buitenspelluchtje aan. De treffer stond echter op het scorebord onder de tekst ‘UUT’. Het betekende alweer de 15e competitietreffer van het seizoen voor Chris Hoogzand.

Slordige passes en balverlies waren helaas de ingrediënten die de vele meegereisde Spartanen kregen voorgeschoteld. Het aanwezige zonnetje en de inzet vergoedden echter veel. Na ruim een half uur mocht de thuisclub een corner nemen vanaf links. Laurens Bovenberg tekende bijna voor de 2-1 voorspring voor ‘THUUS’, maar zijn kopbal stuitte via de grond over de lat. Pal voor rust zag arbiter Stef Bogers in een te hoog geheven been van Hans-Willem Hopmans (in het gezicht van Xander Roos) een directe rode kaart en zo moest Tholense boys met tien man verder.

Tweede helft

Kort na rust mocht Xander Roos een hoekschop nemen vanaf links. Boy Hoogmoed kopte van dichtbij de 1-2 op het scorebord. Zo verzorgden deze twee jeugdige Spartanen evenals eerder dit seizoen een treffer uit een hoekschop. Boy Hoogmoed tekende hiermee al weer voor zijn 12e competitietreffer van het seizoen. Tholense Boys bleef hard werken en probeerde het wel. Zo moest keeper Johan Kroon in de 53e minuut handelend optreden in zijn strafschopgebied. Uit een vrije trap van aanvoerder Gerben Prins Kopte Xander Roos over.

Jeffrey van Veen, samen met Julian Nieuwland een van de betere Spartanen deze wedstrijd, soleerde in de 63e minuut door de defensie van Tholen. Met zijn rechter(chocolade)been schoot hij de bal van afstand schitterend in de kruising. Zo kwamen de gasten op een 1-3 voorsprong. Michael Sloof en Koen Vervloed kwamen in het veld voor Boy Hoogmoed en Xander Roos. Het spel was en bleef pover. De gasten leunden achterover en de thuisclub pompte veel hoge ballen in het strafschopgebied.

In de slotfase betraden Jan Willem van Lente en Jarno van der Laan het veld en was er nog een knappe redding van Johan Kroon op een Zeeuwse vrije trap. Koen Vervloed schoot na een bekeken bal van Michael Sloof in de extra tijd nog de 1-4 binnen. Zo won De Jonge Spartaan in een bijzonder matig duel nog ruim van Tholense Boys. DVV’09 won ook. MOC’17 was vrij en VV Prinsenland verloor verrassend bij Halsteren. Hierdoor blijft het in de kop van de ranglijst van de derde klasse B ongemeen spannend.

Zaterdag 13 mei neemt De Jonge Spartaan het op Spartacus op tegen het op de 7e plaats geklasseerde Bruse Boys. Ook dan zijn de drie punten weer benodigd om te blijven strijden voor een plaats in de nacompetitie. Hierna volgt de een uitwedstrijd tegen SKNWK in Nieuwerkerk. Zaterdag 27 mei wordt de competitie thuis afgesloten met de kraker tegen lijstaanvoerder MOC’17 uit Bergen op Zoom. Mooie en spannende weken voor de spelers en de vele Spartaanse supporters.