Afbeelding

Een bijenjaar in zes maanden

De imkervereniging van Goeree-Overflakkee bestaat 99 jaar. In de aanloop naar ons honderdjarige jubileum nemen we u mee door een bijenseizoen.

In een normaal jaar begint het bijenjaar eind maart. Dan komt de temperatuur op sommige dagen boven de 15 graden en kan de imker (van het Oudhollandse ‘imme’, dat bijenvolk betekent) de bijenkasten in om te kijken hoe de volken de winter zijn doorgekomen. Maar het voorjaar is dit jaar erg koud en zo kan het gebeuren dat menig imker nog geen grote controle heeft gedaan.

Wel is duidelijk geworden dat afgelopen winter veel volken zijn doodgegaan. Op halfjaarlijkse vergadering van de vereniging hebben we geteld: 28 procent van de ingewinterde volken heeft het voorjaar niet gehaald. Soms waren de kasten vrijwel leeg (de gevreesde ‘verdwijnziekte’), soms was de bodem bezaaid met duizenden dode bijen. Over de oorzaken bestaan verschillende ideeën, we komen hier later op terug.

Een spannend moment ieder voorjaar is de eerste blik op het broed. Broed, dat zijn de eitjes en larfjes die uitgroeien tot bijen. De eitjes worden gelegd door de koningin, de moer, en soms raakt zo’n moer van de leg, ze wordt ‘darrenbroedig’. In een volgende aflevering vertellen we meer over de biologie van de honingbij, en verklaren we ook de term. Voor nu: als bij de eerste inspectie een koningin darrenbroedig blijkt geworden, staat het volkje op het punt van instorten. Dan moet de imker ingrijpen.

Ook spannend voor de imker: heeft het volk nog genoeg voer? Want honing is het voedsel dat de bijen aanleggen om door de winter te komen. En in een koud voorjaar kan het gebeuren dat het volk door de voorraad stuifmeel en honing is voordat de dracht op gang komt. Dan dreigt het volk te verhongeren en kan de imker gaan bijvoeren. Dat kunnen ramen honing zijn van verleden jaar, ramen honing van volken die nog genoeg hebben en dat kan suikerdeeg zijn. Het helpt enorm als er in de buurt wilgen staan, want die leveren al vroeg grote hoeveelheden stuifmeel en nectar. Als u op het punt staat wilgen te planten: neem mannelijke bomen, die geven veel meer stuifmeel, de bekende gele pluimen.

De imkersvereniging van Goeree-Overflakkee is weliswaar niet groot, maar kan bogen op een enorme ervaring. Die ervaring willen we graag delen met geïnteresseerden. Bij voldoende belangstelling zal de vereniging vanaf het najaar een basiscursus bijenhouden verzorgen. Ook kunt u op ‘snuffelcursus’, voor een eerste kennismaking. Kijk even op onze site: imkersvango.nl. Daarnaast doen zeker twee van onze leden dit jaar mee met de Nationale Open Imkerijdag, op 8 juli 2023. Ook hierop komen we nog terug.

Dit is de eerste aflevering in een korte serie artikelen over bijen en de imkervereniging van Goeree-Overflakkee, die volgend jaar 100 jaar bestaat. De artikelen zijn geschreven door leden van de vereniging.