Afbeelding

Op 13 mei heeft Middelharnis een Vrijheidsplein en een Liberty Lane

MIDDELHARNIS - Achtenzeventig jaar na de Bevrijding staat Middelharnis – eigenlijk: heel Goeree-Overflakkee – in het teken van het Flakkees Vrijheidsfeest. Het Diekhuusplein heet op zaterdag 13 mei het Vrijheidsplein en het Beneden Zandpad Liberty Lane. Er zijn legervoertuigen en er vliegen historische vliegtuigen over. Een grote braderie, een nostalgische kermis, muzikale optredens en nog veel meer maken het plaatje compleet.

Door Kees van Rixoort

Het Flakkees Vrijheidsfeest is een initiatief van Hart van Goeree-Overflakkee, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, MSV & AV Flakkee, de Modelbouwvereniging, Stichting ZIJN, de Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk, de eilandelijke veteranen en Scouting Goedereede. De gemeente stelde een subsidie beschikbaar.

“We wilden dit feest vijfenzeventig jaar na de Bevrijding vieren. Maar ja, corona…”, zegt Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum. “Na zeventig jaar was er ook een heel groot feest, dus we dachten: dat willen we weer. Rond 5 mei is het echter heel lastig om aan legervoertuigen en standhouders voor de braderie te komen. Want het is feest in het hele land. Daar kwam nog bij dat we hier, in Sommelsdijk, op 6 mei de uitvoering van de Flakkeese versie van ‘Allo ‘Allo hebben. Op dezelfde dag het Flakkeese Vrijheidsfeest vieren, dan kan natuurlijk niet. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere datum, en we zijn uitgekomen op zaterdag 13 mei.”

Door de eeuwen heen

Het bijzondere aan het Flakkeese Vrijheidsfeest is, dat het niet alleen gaat over de Bevrijding van de Duitse bezetter in 1945. Ook eerdere bevrijdingen – van de Spanjaarden en van de Fransen, bijvoorbeeld – komen aan bod. Daarom zijn er op 13 mei ook Bataafse soldaten in Middelharnis. Ook is er een rol weggelegd voor Sociëteit Rethorica, die ooit een schutterij was en als zodanig de vrijheid beschermde. “Ons eigen legertje”, zegt Van den Boogert. Het Flakkeese Vrijheidsfeest omschrijft hij, met het oog op het bredere perspectief, als “Vrijheidsfeest door de eeuwen heen”.

Op het parkeerterrein bij de Nieuwstraat staan tijdens het feest legervoertuigen. Ze zijn te bekijken, maar het is ook mogelijk om in een legerjas en met een helm op je hoofd op de foto te gaan. Aldaar is – al vanaf vrijdag 12 mei – ook vertier te vinden in de vorm van een nostalgische kermis. Stap gerust eens in de zwanenzweermolen, de bootjesmolen of de rupsbaan.

Vrijheidsmarkt

Op Liberty Lane – de andere dagen van het jaar Beneden Zandpad – valt volop te snuffelen en te kopen, want hier is een grote braderie (Vrijheidsmarkt) met circa 85 kramen te vinden. Evenals een vlaggenparade en een presentatie van de Modelbouwvereniging, die aanwezig is met een selectie miniatuurboten die met de oorlog te maken hebben.

Op het Plein van de Vrijheid (Diekhuusplein) start het programma om 10.00 uur met een parade van onder meer vaandelzwaaiers, een muziekkapel, militaire voertuigen, eilandelijke veteranen en scouts. De vlaggen die te zien zijn, zijn van de landen die Nederland in 1945 hebben bevrijd en van de kernen op Goeree-Overflakkee.

Na de parade hijsen veteranen en scouts de vlaggen en kan het publiek genieten van het openingsconcert. Later zijn er nog meer optredens, in diverse muziekstijlen. Uiteraard is er steeds een link met het thema ‘Bevrijding door de eeuwen heen’.

In het Diekhuus is een foto-expositie te zien van De Rare Kiek. Het thema van deze expositie is ‘Vrijheid op Goeree-Overflakkee’. In de Rabobankzaal van het Diekhuus kunnen bezoekers van het Flakkeese Vrijheidsfeest de animatiefilm ‘Water tegen de vrijheid’ bekijken. Deze film, een product van Stichting WO2GO, gaat over de inundatie van Goeree-Overflakkee in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

“Komt allen naar het Flakkees Vrijheidsfeest”, zegt Bertrand van den Boogert. “Laat de zintuigen prikkelen. Besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Shuttlebus

Vanwege de drukte in het centrum van Middelharnis is het verstandig om niet met de auto naar het Flakkees Vrijheidsfeest te komen. Of te parkeren bij De Staver of Tieleman Keukens. Vanaf die laatste locatie rijdt een bus uit 1977 heen en weer naar het centrum.

Afbeelding