Marinus van den Berg, één van de sprekers op de ontmoetingsdag.
Marinus van den Berg, één van de sprekers op de ontmoetingsdag.

Stichting ‘Als kanker je raakt’ organiseert ontmoetingsdag in Middelharnis

Algemeen

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 13 mei organiseert de stichting ‘Als kanker je raakt’ een ontmoetingsdag met aansluitend een benefietconcert in Middelharnis. De dag, met lezingen en workshops, is bestemd voor mensen met kanker, hun naasten, nabestaanden en andere belangstellenden. In de avond vindt het benefietconcert plaats met medewerking van christelijk gemengd koor ‘Jeduthun’. 

De ontmoetingsdag wordt gehouden in De Hoeksteen, Ring 15 in Middelharnis. Dagleiding en muziek zijn in handen van Rob Favier. In de ochtend zijn er twee lezingen. De eerste wordt gehouden door Marinus van den Berg, die spreekt vanuit zijn eigen ervaring; hij verloor zelf veel familieleden door kanker en heeft zelf ook te maken met de ziekte. Volgens Van den Berg “kun je de dood niet wegstoppen, maar je kunt er wel mee om leren gaan”. Laurina de Visser verzorgt de tweede lezing. Zij zal op een toegankelijke manier dieper ingaan op de relatie met God en het werken aan innerlijke genezing. Tijdens de koffiepauze en lunch is er voldoende gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

In de middag vinden er twee workshops plaats, die gegeven worden door professionele vrijwilligers van stichting ‘Als kanker je raakt’. De onderwerpen zijn ‘Voor jou met kanker’ en ‘Rouw’. Na de workshops vindt er een terugkoppeling plaats en is er ruimte om in gesprek te gaan. De ontmoetingsdag is van 10.30 tot 16.00 uur, vanaf 10.00 uur is er inloop. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Ga voor meer informatie of inschrijven naar www.alskankerjeraakt.nl.

‘Levensvragen komen vaak achteraf’
Stichting ‘Als kanker je raakt’ werd opgericht in 2011 en wil mensen ondersteunen in de levensvragen die tijdens en na de behandeling van kanker op hen af komen. “We horen van deelnemers van de ontmoetingsdagen dat ze vrijwel altijd bemoedigd naar huis gaan”, zegt Mathilde de Wit, bestuurslid (ex-bestuurslid en vrijwilliger) van de stichting. “Mensen die te maken hebben met kanker en in behandeling zijn of de behandeling al achter de rug hebben, krijgen vaak achteraf pas te maken met levensvragen. Als iemand genezen is, krijgt die al snel te horen: ‘Je bent nu toch beter? Dan kun je weer doorgaan met je leven’. Terwijl er voor diegenen van alles veranderd is. Door op de ontmoetingsdag ervaringen te delen, kunnen zij het misschien beter een plekje geven. Dat geldt ook voor nabestaanden die te maken hebben met rouw.”

De Wit vertelt dat de ‘Als kanker je raakt’ vooral regionaal wil werken. “We willen graag regioteams in het leven roepen en ook andere activiteiten gaan organiseren. Hoewel we een christelijke achtergrond hebben, staan de ontmoetingsdagen open voor iedereen. Sinds vorig jaar combineren we de ontmoetingsdagen met een benefietconcert, om de dag zelf te kunnen bekostigen. We hopen dat ons werk in de regio’s meer bekendheid zal krijgen.”

Benefietconcert
Het benefietconcert in Middelharnis vindt plaats op de avond van de ontmoetingsdag en wordt gehouden in de Grote of St. Michaëlskerk, Ring 15 in Middelharnis. Hier aan zullen christelijk gemengd koor ‘Jeduthun’ onder leiding van Jan Wisse en organist Willem den Boer hun medewerking verlenen. De avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel zal er een collecte worden gehouden, waarvan de opbrengst is bestemd voor het werk van stichting ‘Als kanker je raakt’.

De Wit benadrukt dat de ontmoetingsdag laagdrempelig is en toegankelijk voor iedereen. Dat blijkt wel uit een reactie die ze kreeg na een eerdere ontmoetingsdag, elders in het land. Een deelnemer schreef: ‘Tegen degene die overweegt naar een dag als deze te gaan zou ik willen zeggen: doen!’