Afbeelding

Autonome veldrobot opent Trekkertrek Familiedag in Dirksland

Algemeen

DIRKSLAND - Tijdens het tweedaagse evenement Trekkertrek Familiedag in Dirksland, op 19 en 20 mei, zal de wedstrijd op zaterdag geopend worden door een openingstrek. Iedere editie gebeurt dit met een bijzonder voertuig. Dit keer heeft de organisatie de Nederlandse machinefabrikant AgXeed bereid gevonden de openingstrek te doen met een autonome rupstrekker.

“Het bijzondere hieraan is dat het wereldwijd de eerste keer is, dat een autonome landbouwrobot voor de sleepwagen komt te staan”, laat de organisatie van de Trekkertrek Familiedag weten. “AgXeed heeft voor deze gelegenheid nieuwe software geschreven, waarmee de robot zijn weg over de wedstrijdbaan weet te vinden. De robot weegt 7,8 ton, en zal verzwaard worden met een frontgewicht van 1.400 kilogram. De sleepwagen zorgt voor een oplopende belasting op de robot tijdens de trek. We zijn zeer benieuwd hoe ver de combinatie van de 156 pk sterke viercilinder en de elektrische aandrijflijn de sleepwagen kan trekken.” Meer informatie over de autonome oplossingen van AgXeed is te vinden op www.agxeed.com 

Contrast tussen vroeger en nu
“Tijdens het tweedaagse evenement Trekkertrek Familiedag in Dirksland zijn er twee wedstrijdbanen beschikbaar. Zaterdag 20 mei, om 12.00 zal de autonome veldrobot op één baan zijn mechanische spierballen tonen. Op de andere baan zullen vier trekpaarden de landbouwtechniek van vroeger vertegenwoordigen. Trekpaarden waren tot ongeveer 1950 een veel voorkomend op landbouwbedrijven. In de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog werden de trekpaarden vervangen door tractoren, ten behoeve van de vooruitgang en modernisering van de landbouw. Tijdens de openingstrek zullen we jong en oud, boeren en burgers symbolisch laten herinneren aan de landbouw van vroeger en laten we zien hoe hard de ontwikkeling in de landbouw de afgelopen decennia is gegaan”, aldus de organisatie.

Over Trekkertrek Familiedag in Dirksland
Trekkertrek Familiedag aan de Philipshoofjesweg 77 te Dirksland is een tweedaags trekkertrek-evenement dat iedere twee jaar wordt gehouden. Deze vindt op 19 en 20 mei plaats op een geheel nieuwe locatie. Het wedstrijdterrein is naar de andere kant van Landbouwbedrijf de Wit verplaatst. Het evenement biedt voor het hele gezin vermaak. Vrijdagavond 19 mei rijdt de DCPO een autotrek-wedstrijd, en zal er op de andere baan trekkersprint plaatsvinden. Zaterdag 20 mei zijn de standaard- en (boeren)sport-klasses aan de beurt, die van 12.00 tot 20.00 uur zullen trekken. Welke activiteiten er voor het gezin zijn, de line-up van beide feesten en verdere informatie is te vinden op de website www.ttflakkee.nl of via Trekkertrek Familiedag op facebook.