(Foto: Sam Fish)
(Foto: Sam Fish)

Willeke Alberti laat de Zonnebloem genieten

SOMMELSDIJK - Het Prieel van de Staver in Sommelsdijk was op donderdagmiddag 20 april afgeladen met enthousiaste gasten. Het was een gezellige middag van de Zonnebloem voor Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard.

Door Sam Fish

Ruim honderd leden waren op de middag in de Staver afgekomen en met hen nog 20 vrijwilligers. En met een goede reden. Niemand minder dan zangeres Willeke Alberti kwam een optreden voor hen verzorgen. “Ik zit al heel lang in het vak en ik heb al vaak mogen zingen voor de Zonnebloem,” vertelt ze aan de aanwezigen. “Ik vind dat altijd zo leuk om te doen, want iedereen geniet er zo van.”

En dat klopt. Zingen, meedeinen en klappen. De mensen gingen volledig mee in de muziek. Willeke bleef dan ook niet op haar plek staan aan de voorkant van de zaal. Nee, ze liep constant door de zaal heen, tussen de gasten door. Op die manier kon ze echt contact maken met de mensen. Zo vroeg ze om verzoekjes en zocht ze een Ome Jan. Ze ging echt op de mensen af en gaf handjes aan iedereen die dat wilde.

Geweldige middag

Een uur lang was het aan Willeke Alberti om de zaal te vermaken. En dat is haar volledig gelukt. “Ik heb genoten,” liet een van de aanwezige dames weten. “Jammer dat ze maar drie nummers van zichzelf heeft gezongen, maar ze heeft het heel leuk gedaan. Het was heel leuk om haar van zo dichtbij te kunnen zien en horen.”

Ook Willeke genoot zichtbaar van haar bezoek. Ze liet daarbij ook weten dat haar vader ook al eens in Oude-Tonge is geweest. Zelf was ze in 2019 nog op bezoek bij Ebbe & Vloed, ook in Oude-Tonge. Toen verzorgde ze ook een optreden voor de Zonnebloem. De stichting bestond toen 70 jaar en Ebbe & Vloed 5 jaar. Een speciale gelegenheid dus, maar daar was in Sommelsdijk ook sprake van.

Jubilaris in het zonnetje

Want niet alleen was het een hele gezellige en muzikale middag, er werd deze dag ook afscheid genomen van één van de vrijwilligers. Ineke Jochems was één van de drie mensen die 32 jaar geleden de Zonnebloem een afdeling gaf op Goeree-Overflakkee. Nu, 32 jaar later, heeft ze laten weten dat het genoeg is geweest. “Ik ben er te oud voor geworden. Ik heb dit al die jaren met enorm veel liefde gedaan. Als je me vraagt wat we allemaal hebben gedaan, dan kan ik daar geen antwoord op geven. Het is zoveel geweest. Reisjes, uitstapjes, etentjes en evenementen zoals die van vandaag.”

Alleen het terugdenken aan al die jaren bracht al een lach op haar gezicht. “Maar het is goed geweest, het is nu aan de volgende generatie,” liet ze weten. Echter, ze doet ook meteen een belofte: “Ze zijn nog niet van me af hoor. Ik blijft gewoon nog terugkomen naar de activiteiten, maar dan wel als bezoeker.”

Cadeaus 

Voor haar afscheid werd Ineke bedolven onder cadeaus. Een grote bos bloemen, een oorkonde en een prachtig beeldje van de stichting. Het is een vrouw die iemand in een rolstoel vooruit duwt. “Een prachtig cadeau, enorm bedankt,” aldus Ineke Jochems.
De middag in de Staver werd nog afgesloten met een heerlijk hapje en drankje. Het is er waarschijnlijk een waar nog lang over nagepraat wordt.