Afbeelding
Foto:

Cees de Kievit exposeert in Inloophuis de Voorste Vloer

MELISSANT – Tot 31 mei exposeert kunstschilder Cees de Kievit zijn schilderijen in Inloophuis de Voorste Vloer (onderdeel van de Nollestee). Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn opende de expositie van deze veelzijdig schilder.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het was vorige week een bijzonder moment voor Cees de Kievit en zijn familie en vrienden. Ze waren -naast de vaste bezoekers van de Voorste Vloer- bij elkaar gekomen om de opening van de expositie van de schilderijen van Cees bij te wonen.

Cees kwam onlangs een bakje koffie doen in de Inloop en kwam zo met het werk van de Voorste Vloer in aanraking. Samen met zijn familie werd het plan opgevat om zijn schilderijen te exposeren in het inloophuis. De leiding van de Voorste Vloer vond dit een prima idee en dit gold ook voor wethouder Jaap Willem Eijkenduijn die gevraagd werd de opening te verrichten. Een handeling die hij graag verrichtte.
In zijn toespraak gaf de wethouder aan dat hij het fijn vond dat deze expositie in de Voorste Vloer plaats kon vinden omdat er op het eiland te weinig expositieruimtes zijn. Want er zit zoveel talent op het eiland. Daarnaast vond hij het natuurlijk ook mooi dat De Kievit zijn schilderijen aan een breed publiek kon tonen.

Familie

Wethouder Eijkenduijn had voor de bijeenkomst wat informatie gekregen over de Cees de Kievit. Cees is afkomstig uit een gezin van twaalf kinderen waar veel gezongen werd en ook andere creatieve uitingen plaatsvonden. De vader van Cees schilderde ook. “Het zit in de familie”. Cees schildert heel zijn leven al. In militaire dienst maakte hij afbeeldingen van Brigitte Bardot en die plaatjes verkocht hij aan zijn dienstkameraden. “Want er moest brood op de plank komen”. Verder schilderde Cees veel in opdracht.
De expositie in de Voorste Vloer zijn echter schilderijen uit eigen beweging en eigen inspiratie. Een aantal schilderijen van de expositie zijn geschilderd in de omgeving van Altea in Spanje waar Cees een aantal jaren heeft gewoond. Naast schilderijen van de Middellandse Zeekust, zijn er ook schilderijen van het strand bij Ouddorp. “Cees heeft een oog voor schoonheid en dat zie je terug in zijn werken”, aldus de Eijkenduijn. Hij sprak de hoop uit dat bij Cees nooit de verwondering uit zijn leven weg zal gaan. “Kunst is ook een manier om mensen bij elkaar te brengen. Kunst is geen doel maar kunst werkt ook verbindend. Praat daarom met elkaar over de schilderijen”, aldus de wethouder.

Onthulling

De dochter van de schilder, Angela, vertelde ook iets over het leven van Cees. Zij wees erop dat de schilderijen een goed beeld geven van het leven van Cees de Kievit die momenteel in Ouddorp woont. Zij is dankbaar dat hij de gelegenheid heeft gekregen om deze expositie te houden.
Samen met de kunstschilder opende de wethouder de expositie, door zijn kortgeleden vervaardigde schilderij ‘De dame in de tuin’ te onthullen.

Openingstijden

De schilderijen van Cees de Kievit zijn te bezichtigen -en te koop- in Inloophuis de Voorste Vloer (Julianaweg 84b in Melissant). De openingstijden zijn op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 15.30 en natuurlijk tijdens de opendagen van de Nollestee op 10, 11, 12 en 13 mei. Op de Voorste Vloer is iedereen welkom voor een ‘bakkie, een praatje en/of een spelletje. Ook kan er aan de maaltijd worden deelgenomen. Het werk voor de Voorste Vloer wordt voor een gedeelte gedaan door vrijwilligers. De organisatie zou graag nog meer vrijwilligers verwelkomen om een handje te helpen. Meer info is te vinden op www.nollestee.nl.