Column: Tiengemeten

Wie wel eens een biertje drinkt van de lokale brouwerij kent ze wel: zes gemeten, acht gemeten en twaalf gemeten, afhankelijk van het alcoholpercentage van het bier. Heel toepasselijk, omdat een gemet een oude landbouwmaat is die per gebied verschillend is, afhankelijk van de zwaarte van het land. De maat is afkomstig van hoeveel grond een koppel paarden kon omploegen tussen zonsopgang en zonsondergang. Tegenwoordig past de naam van het eiland Tiengemeten niet meer bij de huidige grootte van het eiland, nu zo’n 7 kilometer lang en 2 kilometer breed. Een tien gemeten biertje ontbreekt nog in het rijtje 'gemetten', het lijkt me een goed idee om de reeks aan te vullen.

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik werk en dan noem ik ook Tiengemeten. Heel vaak krijg ik dan de reactie dat ze daar nog nooit zijn geweest. Grote kans dat je nu denkt…ik ook niet!

Natuurlijk zijn er op ons eiland heel veel mooie plekken te vinden, maar ik moet zeggen dat Tiengemeten toch echt een ander eilandgevoel geeft. Om te beginnen kun je er alleen komen met een boot. Als je die zelf hebt is dat deze zomer extra handig met de afsluiting van de brug, maar er vaart ook een veerdienst vanaf Nieuwendijk. Na 10 minuten varen kom je bij het centrale deel van het eiland aan. Daar bevinden zich de meeste gebouwen waaronder het bezoekerscentrum. Ja, die waar Chantal van Burg nu werkt, maar ook het Rien Poortvlietmuseum en gasterij de Gezusters, waar je heerlijk wat kan eten en drinken. Er zijn wandelroutes of ga op de (huur)fiets op pad om het eiland te ontdekken.

Tiengemeten is dé plek om helemaal even niets te hoeven en je aan je zintuigen over te geven. Luister naar de vogels die verscholen zitten in het riet, de geur van de watermunt en voel de wind die door je haren waait. Zet de ene voet voor de andere en laat je gevoel de weg wijzen. Ga van het pad af en loop door een rietkraag naar het water. Neem de tijd om op een omgevallen boomstam te gaan zitten en kijk wat er om je heen gebeurt. Misschien zie je wel sporen van de bever, een ijsvogel die over het water scheert of kom je oog in oog met ree. Laat het eiland je verrassen! 

Pontkaartjes voor je bezoek zijn te koop op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/tiengemeten/tickets-en-tijden.