Manou van Winden met sjerp en beker.
Manou van Winden met sjerp en beker.

Met Manou heeft Van Harberden een Nederlands kampioen in huis

Algemeen

MELISSANT – Thuis in Hellevoetsluis had de opa van Manou van Winden de vlag uitgehangen. Niet voor niets: een dag eerder was ze in Wageningen Nederlands kampioen zelfstandig brood- en banketbakken geworden. “Ik had totaal geen prijs verwacht. Het was voor mij ook niet de reden om mee te doen. Wel wilde ik het beste uit mezelf halen.”

Manou (21) kwam begin dit jaar in dienst bij bakkerij Van Harberden in Melissant. Ze volgt de mbo-vakopleiding zelfstandig werkend brood- en banketbakker bij de Bakery Innovation Academy in Vlaardingen. Vier dagen in de week werkt ze bij Van Harberden, de vijfde dag is een theoretische schooldag.

Eerder dit jaar won Manou de jeugdvakwedstrijd van regio West. Vorige week woensdag kwamen de zes regiowinnaars tegen elkaar uit in Wageningen. De opdracht aan de deelnemers was: maak zes hartig gevulde grootbroden, zes zoet gevulde grootbroden en tien luxe gebakjes.

Manou maakte – net als tijdens de regiowedstrijd – een desembrood met gemarineerde bietjes, uitjes, gedroogde tomaten, zonnebloempitten en (kruidenboter)kruiden. Daarnaast een brioche met witte chocolade, cranberries, hazelnoten en pistachenoten. Haar gebakjes, ten slotte, maakte ze op basis van zanddeeg, met daarop mangocurd, frambozenmousse en witte-chocoladeslagroom.

“Het was best spannend”, zegt Manou, die een hotel in Wageningen had geboekt om in alle rust naar het nationale kampioenschap toe te leven. “Maar toen ik eenmaal bezig was, viel de spanning weg en ging ik helemaal op in mijn werk.” Samen met bakker Jan van Harberden en het team in de bakkerij had ze alles tot in de puntjes voorbereid en tot op het laatst verbeteringen doorgevoerd.

Verrast en blij 
Maar dat ze het Nederlands kampioenschap in de wacht zou slepen, nee, dat had ze niet verwacht. “Alle kandidaten hadden prachtige producten gebakken.” Maar de jury pikte haar creaties er als beste uit en riep haar met 75,3 punten uit tot kampioen van Nederland. “Ik was verrast en blij. Klappend liep ik naar de beker…”, zegt Manou, die dit schooljaar haar opleiding afrondt en na de zomer begint aan een patisserie-opleiding in Brugge.

Vijf jaar geleden had bakkerij Van Harberden ook een nationaal kampioen. Toen mocht Jan van Harberden junior zich de beste van het land noemen.

Nu is het dus weer groot feest in de Melissantse bakkerij. Heel veel tijd om feest te vieren is er echter niet, want het team is volop in touw om enkele duizenden liefhebbers van een heerlijke Oranjetompoes te voorzien. Zie de advertentie in de krant van morgen (dinsdag 25 april).