Plaatsing van insectenhotel van NLGO aan de Pallandtpolder, Kruisweg Middelharnis. Links van het insectenhotel staat Kees van 't Zelfde, rechts staat Jan de Geus. (Foto: Kees van 't Zelfde)
Plaatsing van insectenhotel van NLGO aan de Pallandtpolder, Kruisweg Middelharnis. Links van het insectenhotel staat Kees van 't Zelfde, rechts staat Jan de Geus. (Foto: Kees van 't Zelfde)

Financiële ondersteuning voor duurzame en sociale projecten door Windfonds GO

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor duurzame en sociale projecten bij Windfonds GO. Voor het plan van een bewoner is een bijdrage van maximaal 500 euro mogelijk. Verenigingen, stichtingen, dorpsraden en andere maatschappelijke organisaties kunnen een bijdrage van maximaal 3.000 euro aanvragen. Het bestuur bekijkt in september van dit jaar de aanvragen die in deze derde ronde worden ingestuurd.

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moet een aanvraag aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet iedere projectaanvraag op een blijvende en verbindende manier bijdragen aan de leefbaarheid op Goeree-Overflakkee. "Dat is heel ruim bedoeld en kan daarom sterk uiteenlopen", laat Windfonds GO weten. "Het kan bijvoorbeeld gaan om vergroening van een schoolplein, maar net zo goed om een eenmalige, hele bijzondere avond voor inwoners van Goeree-Overflakkee. Ook moet er sprake zijn van een maatschappelijke meerwaarde. Hoeveel mensen hebben er plezier van? Wie zijn dat? Het is niet bedoeld voor individuele projecten zoals het verduurzamen van een eigen huis."

Vervolgens kijkt het bestuur of het project praktisch uitvoerbaar is: "Wat maakt het ingewikkeld? Hoe wordt dat opgelost? Wie zijn bij de uitvoering betrokken?" Tot slot is ook een heldere begroting een vereiste. Hieruit moet blijken welke kosten worden gemaakt en aan wie of wat het geld wordt besteed. Uitgangspunt is dat zonder de financiële ondersteuning van het Windfonds GO het project niet kan worden uitgevoerd. Windfonds GO dicht overigens geen gaten in een bestaande begroting. Meer informatie over het aanvragen van financiële ondersteuning van een project staat op de website: www.windfondsgo.nl

Voorbeeld van een projectaanvraag

Windfonds GO kreeg 20 aanvragen bij de start in 2022. Een van de eerste zes aanvragen die werden gehonoreerd was die van Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) voor het plaatsen van vijf insectenhotels. Achterliggende doelstelling was het vergroten van de biodiversiteit op Goeree-Overflakkee. Na toekenning van de financiële ondersteuning komen er drie insectenhotels aan de Kruisweg in de Pallandtpolder. Verder wordt er een aan het Havenkanaal van Middelharnis geplaatst en één bij de Vliegers in Middelharnis bij het trimveldje. NLGO laat de insectenhotels maken door bijenhotelkopen.nl en met de inzet van de mensen van de sociale werkplaats in Overloon. De totale aanvraag omvat 2.850 euro.
Deze maand is er een tweede beslisronde over de 18 aanvragen die in de eerste maanden van dit jaar zijn ontvangen.