Afbeelding

PVV: geen drang en dwang bij opvang statushouders

Algemeen

REGIO - Mede naar aanleiding van berichtgeving in deze krant heeft Statenlid Henk de Vree (PVV) vragen gesteld over de huisvestingsproblematiek van statushouders in Zuid-Holland. Goeree-Overflakkee en Barendrecht zijn namelijk door de provincie op de vingers getikt omdat zij te weinig statushouders opvangen.

Het mag geen verrassing heten dat de PVV “zeer ontstemd” is over deze gang van zaken: “Gemeenten worden geconfronteerd met enorme woningtekorten, alsmede grote financieel-economische onzekerheden en doen hun best om te roeien met de riemen die ze hebben. Daarbij komt dat we in een tijd leven waarin je bijna struikelt over bestuurders die het hebben over een ‘nieuwe bestuurscultuur’. De provincie zou, alles overziend, juist zoveel mogelijk begrip moeten hebben voor de onmogelijke situatie waarin veel gemeenten verkeren. Voor een behoorlijk deel wordt die situatie veroorzaakt door het Rijk dat nog altijd onvoldoende doet om het aantal asielmigranten dat naar ons land komt fors in te perken.”

De PVV heeft onder anderen gevraagd of er nog meer gemeenten op de vingers getikt zijn of gaan worden. Naar de mening van de PVV is dat slecht voor de bestuurlijke verhoudingen. Daarnaast vraagt de provinciale fractie of het niet oneerlijk is wanneer gemeenten woningen gaan huren of kopen uit de vrije sector voor de opvang (waarbij andere woningzoekenden benadeeld worden). Daarnaast is de PVV bang dat dit de financiële positie van gemeenten verslechtert. Ten slotte vindt de partij dat ‘drang en dwang’ richting gemeenten te politiek gevoelig ligt om door een demissionair college van GS actief te worden opgepakt. De PVV wijst daarbij ook op de “politieke aardverschuiving” die bij de verkiezingen heeft plaatsgevonden.