Afbeelding

Zondagsschool van hervormd Sommelsdijk bestaat 150 jaar

Algemeen

SOMMELSDIJK - Op 31 maart 2023 vierde de zondagsschool van de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk een bijzonder jubileum. In 1873 werd namelijk hun zondagsschool opgericht, onder de naam ‘Vereniging voor in- en uitwendige zending te Sommelsdijk’. De statuten werden zelfs koninklijk goedgekeurd. 

Het doel van de vereniging stond beschreven als: ‘Vermeerdering van christelijke kennis en christelijk leven, voor zowel kinderen als volwassenen in en buiten het vaderland.’ De Bijbel was de grondslag van de vereniging en de drie Formulieren van Eenheid vormden het uitgangspunt. Hoewel de naam en vorm misschien na al die jaren iets veranderd is, blijft het doel onveranderd. Er komen nog steeds elke zondag zo’n 60 kinderen naar het verenigingsgebouw Vita Nova, waar de zondagsschool gehouden wordt. 

Janet Heij is 40 jaar betrokken geweest bij de zondagsschool: “Veel bestuursleden, leidinggevenden, vertellers én kinderen heb ik in 40 jaar zien komen en gaan. Veel is er veranderd in het zondagsschoolwerk. Maar wat niet veranderd is, is de Blijde Boodschap die nu, na 150 jaar zondagsschool, nog steeds mag worden doorgegeven aan de kinderen van de gemeente.” Af en toe was het wel wat moeilijk om genoeg vertellers te krijgen. “We waren maar wat blij met de meiden (en soms ook jongens) die naar de PABO gingen en op de zondagsschool wilden komen vertellen. Dit werd vanuit hun opleiding zeker gepromoot”, aldus Cor Struijk, die zelf ook een aantal jaar voorzitter is geweest van de zondagsschool.

Symbool
In drie verschillende leeftijdsgroepen leren de kinderen Bijbelverhalen, psalmen en liederen en denken ze samen na over wat Gods Woord voor hen betekent. “Als je nadenkt over wat er in al die jaren is gebeurd, is het alleen maar dankbaarheid wat overblijft. De enige reden dat er anno 2023 nog steeds zondagsschool is, is de genade van de Heere. Het is een zegen dat er elke week ook weer leiding is om de kinderen zondagsschool te geven. Het mooie is dat onder de leiding ook enkele jongeren zijn, die zelf nog niet zo lang geleden afscheid hebben genomen als kind van de zondagsschool. Zo wordt in de Hervormde Gemeente door volwassenen en jeugd samengewerkt om ook de volgende generatie uit de Bijbel te leren.”

Het mooie jubileum werd natuurlijk gevierd. Zondag 26 maart was een feestelijke zondagschoolmiddag. Het kunstwerk dat de kinderen maakten over de zondagschool werd die middag onthuld. Op deze middag kwamen er ook oud-leiding langs om de kinderen te vertellen over de zondagsschool van vroeger. De kinderen kregen allemaal een mok mee met de tekst ‘We hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst heeft lief gehad’. Een mooi symbool dat heenwijst naar Jezus als Bron van levend water. 

Wereldtoneel
Zondag 2 april werd er een dankdienst gehouden in de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk. In deze dienst, die in het teken stond van de afsluiting winterwerk, sprak Leendert Stam namens de zondagsschool de dank uit naar God. “Bijzonder om dit jubileum mee te mogen maken. Wij zijn slechts voorbijgangers op dit wereldtoneel. Het maakt ons klein en dankbaar dat we mogen zien dat God doorgaat met het bouwen van Zijn koninkrijk.” Onder leiding van Ineke van Vianen zongen de kinderen voorafgaand aan de dienst een loflied en psalm, om zo in de gemeente de lof en dank aan God te brengen.