Afbeelding

Vierde editie Rotary GO Rally: autorijden voor goede doelen

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Editie 4 van de Rotary GO Rally is op zaterdag 22 april. Vijfentachtig equipes rijden in twee klassen – vintage en ‘normaal’ – voor drie goede doelen op Goeree-Overflakkee. 

De goede doelen zijn de Ouddorpse Reddingsbrigade, het historische vissersschip MD3 en Schoon Goeree-Overflakkee, dat zich bezighoudt met het verwijderen van zwerfvuil en met educatieve activiteiten die daarmee samenhangen.

De eerste editie van de Rotary GO Rally was in 2018. De Rotary Goeree-Overflakkee kwam met het initiatief omdat deze serviceclub na vele jaren het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee te hebben georganiseerd weleens wat anders wilde. De rally was meteen een succes. En, mede dankzij het prachtige weer, de edities van 2019 en 2022 waren dat ook. In 2020 en 2021 bleven de auto’s op stal vanwege de coronapandemie.

Bestaansrecht
“De vorige edities hebben laten zien dat de Rotary GO Rally bestaansrecht heeft”, zegt Bram Roos, lid van de onder de paraplu van de Rotary Goeree-Overflakkee opererende stichting die de rally organiseert. “Toen de rally vorig jaar was afgelopen, zeiden veel equipes en sponsors al dat ze volgend jaar, nu dus, weer van de partij wilden zijn. Iedereen was heel enthousiast. We hadden ook perfect weer, het was 22 graden…”

Autobandenfabrikant Vredestein is een belangrijke sponsor, die niet alleen financieel over de brug komt, maar ook materialen beschikbaar stelt, zoals een ‘startboog’. Roos noemt ook D-Sign, dat onder meer de routeboeken, bordjes en autostickers levert, en Tieleman Keukens, waar de Rotary GO Rally van start gaat met een behendigheidsproef voor alle deelnemers.

Hele snelle
De vijfentachtig equipes starten vanaf 10.00 uur om de minuut. Er is dus anderhalf uur lang veel te zien op het parkeerterrein van Tieleman Keukens. “Er zitten hele mooie exemplaren tussen al die auto’s, en ook hele snelle”, zegt Bram Roos. Meer dan vijfentachtig equipes verschijnen er niet aan de start. Voor de belangstellenden die achter het net vissen, hanteert de organiserende stichting een wachtlijst.

De route is weer samengesteld door Theo van Erkel. De deelnemers krijgen onderweg veel van Goeree-Overflakkee te zien, ook de wat onbekendere hoeken en zeker de tulpen die op 22 april volop in bloei staan. Nieuw dit jaar is het gebruik van de Redrive-app, die de weg wijst via de mobiele telefoon. Navigeren met het boek op schoot is evenwel ook mogelijk. Onderweg stoppen de equipes voor de lunch en bij de finish eindigt de rally met een barbecue. De locaties zijn nog een verrassing.

Prijzen
De deelnemers aan de Rotary GO Rally kunnen diverse prijzen winnen, waaronder dit jaar voor het eerst de Van Mosselcup, die het gelijknamige autobedrijf in Middelharnis ter beschikking stelt. Naast deze wisselbeker zijn er ook prijzen voor de equipes die zich het meest speciaal hebben uitgedost.

Tijdens de afsluitende barbecue ontvangen de vertegenwoordigers van de goede doelen hun cheque. Vorig jaar ging het in totaal om 17.000 euro. Toen waren er twee goede doelen: de KNRM en KiKa.

Voor lokale goede doelen
De Rotary Goeree-Overflakkee telt 37 leden. De serviceclub organiseert jaarlijks twee grote evenementen: de Rotary GO Rally voor automobilisten en de Rotary GO Classic voor fietsers. Daarbij draait het altijd om de opbrengst, die bestemd is voor lokale goede doelen. De Rotary zet zich daarnaast via ‘kleinere acties’ in voor bijvoorbeeld de voedselbank en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. (Door Kees van Rixoort)