Even een oude trekker uittesten bij Goedegebuur in Nieuwe-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).
Even een oude trekker uittesten bij Goedegebuur in Nieuwe-Tonge (Foto: Mirjam Terhoeve).

Kijk bij de boer trekt veel bezoekers

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was weer ouderwets file rijden in de polders op tweede paasdag. Op sommige plekken was er zelfs geen doorkomen aan. Heel veel mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij een of meerdere deelnemers van Kijk bij de Boer. Negen agrarische bedrijven hadden afgelopen maandag hun deuren open gezet voor het publiek. “Kom kijken, ruiken, proeven en beleven”, was het motto en daar werd dus massaal gehoor aan gegeven. 

Door Mirjam Terhoeve

De weersverwachting was niet al te best, halverwege de middag zou het gaan regenen en dus was het al vroeg heel erg druk bij verschillende deelnemers. Zo ook bij Geitenhouderij Nieuw-Lickebaert aan de Kruispoldersedijk in Ooltgensplaat. Peter van der Sar en Bianca Keereweer houden daar zo’n 870 melkgeiten. Met name de stallen met de jonge geitjes van ongeveer vier weken oud waren erg in trek bij de kinderen. In de grote serrestal staat een groot deel van de volwassen dames. “Onze geiten staan altijd binnen”, legt Van der Sar uit. “Om ze goed en gezond buiten te kunnen houden is enorm veel grasland nodig. Dat hebben we niet. Wel wordt op de omliggende percelen het gras voor de dieren geteeld. Maar eigenlijk staan de geiten veel liever binnen. Ze houden niet zo van regen, wind of de felle zon.” “Dit jaar zijn er al 100 lammetjes geboren”, vult Bianca aan. “We verwachten rond mei en november nog eens zo’n aantal. We hebben hier de capaciteit voor 1100 geiten in totaal. De meesten blijven hier jarenlang. De bokjes, die gaan, op enkele na, naar de slacht. Ja, dat is wel eens lastig, want wij houden oprecht van al onze dieren.” (Tekst loopt door onder de foto)


Peter van der Sar en Bianca Keereweer van geitenhouderij Nieuw-Lickebaert (Foto: Mirjam Terhoeve).

De dames blijven op de boerderij voor de melk. Een geit levert per dag melk voor 1 blik babyvoeding, 200 gram zachte kaas en 400 gram harde kaas. Daarvoor eet ze drie kilo gras en 1 kilogram restproducten als bietenperpulp en 1,5 kilo graan. In de serrestal wordt via een vernuftig systeem het extra voer uitgedeeld. De geiten kunnen zelf een boxje inlopen en dan wordt meteen gescand welke geit het is en wat ze nog nodig heeft die dag. Aan de hand daarvan wordt automatisch de benodigde hoeveelheid krachtvoer in de voederbak gestort. Als ze dat op heeft, gaat het deurtje weer open en kan ze terug in de stal. De kinderen vonden het vooral leuk om de kleine geitjes te aaien en te klauteren en te springen in het hooi. Ook konden ze zelf een pannenkoek bakken om lekker op te eten.

Vleesveebedrijf
Een aantal kilometers verderop, bij vleesveehouderij Goedegebuur aan de Blaakweg in Nieuwe-Tonge, was het ook al een komen en gaan van bezoekers. In de stallen kon men een kijkje nemen bij de koeien en de kalfjes, die lagen te rusten op hooi wat komt van natuurgebieden en ook gaf een schaapscheerder een demonstratie. Sinds 2019 is het bedrijf aangesloten bij Natuurvlees Nederland en dat betekent dat de runderen ook worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden in de omgeving. Op het erf stonden vele tractoren uitgestald, van hele oudjes tot en met de allernieuwste van het waterschap met de waterstoftank op het dak. De kinderen konden zich uitleven op het traptractorparcours en het springkussen. Wie trek had, kon terecht voor een hamburger, maar moest wel behoorlijk wat geduld opbrengen, want ook de rij voor de kraam was enorm lang. (Tekst loopt door onder de foto)


Lekker rondjes crossen op een aangepast formaat trekker (Foto: Mirjam Terhoeve).

Akkerbouw
Van een ander kaliber was het akkerbouwbedrijf GO crops nabij Sommelsdijk. Hier geen grote stallen met dieren, maar een inkijkje in het teelt- en verwerkingsproces van de landbouwproducten. Het bedrijf teelt onder meer aardappelen, tarwe, knolselderij, suikerbieten en uien. Alle hiervoor benodigde machines stonden uitgestald. Van ploegen tot zaaien tot oogsten, opslaan en verwerken. GO crops is een samenwerking tussen landbouwbedrijf Buth-Pons en Jacobs Agri uit Nieuwe-Tonge. Samen zetten zij zich voor het verwerken en vraaggestuurd telen van gezonde Nederlandse producten met een gezonde bodem als uitgangspunt. (Tekst loopt door onder de foto)


Jacob-Jan Buth: “Deze sjalotten liggen nog deze week in de winkel.” (Foto: Mirjam Terhoeve)

“Wij gaan voor het hele proces”, laat Jacob-Jan Buth weten. “Van zaadje in de grond tot verwerkt product voor in de supermarkt of groothandel. Wij sorteren en verwerken alle producten zoveel mogelijk zelf en beschikken dan ook over geavanceerde (bewaar)technieken waardoor jaarrond geleverd kan worden. Eén van de afnemers is supermarktketen Albert Heijn. De producten van GO crops zijn onder andere te vinden in de verspakketten.” Buth toont trots de uitleesband met sjalotten. “Deze sjalotten liggen nog deze week in de winkel”, zegt hij. “Mooi toch om je eigen product in de supermarkt tegen te komen? Dat geeft heel veel voldoening.”

En zo was bij ieder deelnemend bedrijf wat te zien en te beleven, maar ook vooral weer wat te leren. Wie het heeft gemist? Volgend jaar is er weer een kans, maar dan weer bij andere bedrijven.