Afbeelding

Grote brandweeroefeningen met ploegen uit de regio

"Iedere ploeg pakt het weer anders aan"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een auto komt de garage uitgereden. Daar is net een vrachtwagen bezig te lossen. Dan gebeurt het: één van de stempels van de vrachtwagen zakt weg. De machinist raakt in paniek en er ontstaat kortsluiting in het motorcompartiment. Brand! Het was een van de scenario’s van de ABWC-wedstrijden van de brandweer, die afgelopen zaterdag 1 april in Middelharnis plaatsvonden.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

Maar bovenstaande is nog niet het hele verhaal. Want doordat de vrachtwagen scheef hangt, vallen er ijzeren staven van de vrachtwagen. Eén daarvan spietst net de uit de garage wegrijdende automobilist in zijn been. Je zal het net zien. Een medewerker van de garage schrikt daar vervolgens zó van dat hij acuut een hartaanval krijgt. Kortom, het is een uitdagend scenario, zo schets Adwin van der Sluijs van de brandweer. "Als je hier komt aangereden als brandweer, waar moet je dan het eerst op acteren?"

Tegenspel

Drie maanden geleden kwam de vraag binnen van brandweerorganisatie ABWC om deze wedstrijden te organiseren. De ABWC-wedstrijden zijn onderlinge wedstrijden tussen brandweerploegen, met als doel om elkaar scherp te houden en de hulpverlening te verbeteren. "Dankzij de hulp van meer dan zestig sponsoren en medewerking van vrijwilligers hebben we dit kunnen organiseren. De deelnemende ploegen uit de regio worden hier ontvangen, voorzien van catering en krijgen dan een alarmering om op te komen bij een van onze scenario’s."

"Die scenario’s proberen we realistisch te maken, maar wel met wat bijzondere dingetjes. Er doen vandaag twintig ploegen uit de regio mee, die een van de twee scenario’s oefenen. Het leuke is dat iedere ploeg het weer anders aanpakt." De beste ploegen gaan door naar de districtswedstrijden, daarna volgt de landelijke wedstrijd. Overal lopen juryleden rond die de ploeg scherp in de gaten houden en hun inspanningen beoordelen. Enkele acteurs bieden tegenspel en bij beide locaties staan hekken, daarachter kan het publiek meekijken. Aan het eind van de middag krijgen de ploegen op de Olympia-kazerne de uitslag te horen.

Pop

Het eerste scenario staat hierboven al beschreven. De tweede is een stukje verderop aan de Secretaris Nijghstraat. Daar hebben enkele jongeren fikkie gestookt in een oud pand. Van der Sluijs: "De ploeg krijgt de melding van brandgerucht: iemand zou rook gezien hebben. Het lijkt niet zoveel bijzonders. Bij de toiletten is er een klein brandje en zit een jongen verstopt. Maar hoewel het een klein brandje is, krijg je dat niet uit. Dat betekent dat er elders eveneens brand is, die het vuur voedt. Een stuk of dertig meter in de kelder is er namelijk ook brand, en ook daar zit een slachtoffer. Bij dit scenario is goed verkennen dus heel belangrijk."

Een paar minuten na de toelichting arriveert de volgende ploeg. De bevelhebber geeft op luide toon instructies en verdeelt de taken. De garagemedewerker (een pop) met hartaanval wordt snel gevonden, een brandweerman pakt de pop beet en trekt hem – over de afstand van een paar meter – helemaal naar de brandweerauto. Eén van de juryleden kan een grijns niet helemaal onderdrukken. Dat was niet helemaal de bedoeling. Maar al met al doet de ploeg het goed. Een blik op het scoreformulier laat zien dat ze aan het eind van de dag bij de gelukkigen horen die doorgaan naar de districtswedstrijden.

Afbeelding