De vraag naar de macht

De orde in deze wereld staat onder spanning. In zekere zin is dat altijd zo door alle eeuwen heen. Toch is de vraag naar de macht weer actueler dan ooit in het huidige wereldgebeuren. Rusland en China tegenover het Westen en de Verenigde Staten. In deze week leven we heen naar Goede Vrijdag en Pasen. Juist in Jezus’ leven klinkt de vraag naar de macht van Jezus diverse keren uit de mond van Zijn tegenstanders. ‘Wie geeft U de macht, de bevoegdheid deze dingen te doen?’ Zijn macht bleek onmiskenbaar, maar werd zelf gedemoniseerd.

Juist tijdens deze Stille Week is het nuttig om de vraag naar ‘wie heeft nu eigenlijk de macht?’ te stellen. Juist in die week lijkt het kwaad, de machten van de duisternis, het onrecht en de macht van de dood het laatste woord te hebben. ‘Wie heeft het voor het zeggen tijdens Jezus’ laatste lijdensweek?’ Ogenschijnlijk triomfeert willekeur. Toch is het een en al welbehagen. Nee, niet dat God het onrecht goedkeurt of daar zelfs behagen in zou hebben. Dwars door de schijn van het tegendeel volvoert Hij echt Zijn raadsplan tot verlossing, tot heil.

De vraag naar de orde in deze wereld klinkt nogal eens samen met de vraag naar Gods almacht. In deze bijzondere week alleen twee dingen. Allereerst, Gods almacht betekent niet dat God alles kan. Hij kan alleen wat Hij wil. Wie overtuigd geraakt is van Zijn goede wil, weet zich in veilige handen. Daarnaast is het goed te bedenken wat Gods gewone wijze van werken is: Zijn kracht (dynamiet!) wordt in zwakheid volbracht. Langs de weg van zwakheid komt Hij tot Zijn doel. Dat is nooit meer waar gebleken dan op Golgotha.

De Gekruisigde is toonbeeld van totale zwakte en machteloosheid. Ze kunnen ogenschijnlijk alles met Hem doen. De werkelijkheid is anders. Langs deze weg van Jezus’ vrijwillige overgave in de dood wordt de nieuwe wereldorde ingeluid. Wie op het eerste gezicht een roemloos einde tegemoet gaat, blijkt de Overwinnaar te zijn.

Dat is een omgekeerde wereld: in de oude wereld gaan macht en corruptie samen, macht en onderdrukking van de ander. Dat is in de wereld zo, maar te vaak ook in de kerk. In de nieuwe wereldorde gaat het echter om ‘wie de meeste is, die moet dienaar van allen zijn’.

De vraag naar de macht is beantwoord met Pasen. ‘Ik heb alle macht in hemel en op aarde.’ Dat is Jezus’ antwoord op de vraag naar de macht die Hij uitoefent op een voor ons vaak verborgen wijze.

Column dr. M.J. Kater