Afbeelding
Foto:

Afwisselend programma tijdens lezersreis naar Krakau

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 20 tot en met 24 maart stond opnieuw een lezersreis van Eilanden-Nieuws in samenwerking met Beter Uit op het programma, met reisleider Jaap Mackloet. Er waren 22 deelnemers, waarvan het grootste gedeelte afkomstig van Goeree-Overflakkee.

Dit keer was als bestemming gekozen voor Kraukau in Polen, een stad met een rijke historie en in de nabijheid van Auschwitz Birkenau. Na een vlucht vanaf Eindhoven sta je een kleine twee uur later in Krakau. Maandag rond 14.00 uur kwam de groep aan in een prima hotel in de Joodse wijk. Men kon de buurt verkennen of even tot rust komen. ’s Avonds werd in het centrum gegeten.

Dinsdag stond een stadswandeling op het programma met de Nederlands sprekende gids Gosia, door het prachtige centrum naar het Wawel-kasteel en kathedraal aan de rand van de stad. In de middag ging een groep naar de zoutmijnen van Wieliczka, 14 kilometer buiten Krakau. Deze mijnen zijn een ware belevenis; met ruim 400 traptreden ben je op 135 meter diepte en kun je de mijn in al zijn facetten bewonderen.

Indrukwekkend bezoek

Woensdag was de dag van Auschwitz. “We werden rondgeleid door een kundige gids en hoorden de verschrikkelijke verhalen en zagen de voormalige gebouwen waar alle gruwelijkheden hebben plaatsgevonden. Je kunt dit niet bevatten, dat hier miljoenen mensen zijn omgebracht. Op korte afstand van Auschwitz ligt Birkenau, een nog groter kamp, waar de wagons aankwamen en de verschrikkingen plaatsvonden van dwangarbeid en vergassing. Op de terugweg was het stil in de bus, want iedereen was onder diepe indruk van het bezoek.”

Donderdag bezochten de reizigers Nowa Huta, een arbeiderswijk die na de Tweede Wereldoorlog door de Russen werd gebouwd, omdat Rusland Polen had bezet.

Tradities in Joodse wijk

’s Middags liep de groep eerst naar de wijk Podgorze, waar een ghetto was in de Tweede Wereldoorlog. Daarna werd een bezoek gebracht aan het museum van Schindler. Schindler probeerde Joodse mensen aan het werk te zetten, zodat ze de verschrikkingen uit de concentratiekampen konden ontwijken. Later is dit verfilmd in Schindler’s List. ’s Avonds werd gedineerd in een Joods restaurant. 

Vrijdagmorgen was er nog een wandeling door de Joodse wijk. Na deze wandeling en pauze ging het reisgezelschap per vliegtuig terug naar Eindhoven. Rond 21.30 uur werd de groep weer keurig door Mijnders Tours afgezet op Flakkeese bodem.

Reisleider Jaap Mackloet laat weten de deelnemers dankbaar te zijn voor de fijne dagen met elkaar en zal na gaan denken over een volgende bestemming.

Afbeelding