(Foto: Erwin Guijt)
(Foto: Erwin Guijt)

BBB winnaar verkiezingen provincie en waterschap op G-O

GOEREE-OVERFLAKKEE - Niet alleen bij de provinciale verkiezingen, maar ook bij die voor waterschap Hollandse Delta kreeg de BoerBurgerBeweging (BBB) vorige week de meeste stemmen op Goeree-Overflakkee.

BBB kreeg in totaal 5504 stemmen, waarmee de partij de traditioneel sterke SGP (4888 stemmen) voor bleef. Beide partijen leveren vermoedelijk geen Flakkeese inbreng in het waterschap, aangezien BBB die niet 'hoog' op de lijst had staan en de SGP in de voorlopige uitslag op twee zetels uitkomt. Eentje te weinig voor Thijs Visser uit Middelharnis, de nummer 3 op de SGP-kandidatenlijst.

Waterschapspartij Hollandse Delta volgde op Goeree-Overflakkee als nummer drie met 3743 stemmen. Die partij levert met Hans Kalle (Herkingen) en Arie Wesdorp (Dirksland) vermoedelijk wel meteen twee inwoners van Goeree-Overflakkee af bij de verenigde vergadering (vv) en is de winnaar van de verkiezingen in de Hollandse Delta. De VVD (2494 stemmen) komt in de voorlopige uitslag uit op 3 zetels, meer dan voldoende voor lijsttrekker Frank van Oorschot uit Achthuizen op zijn plekje weer in te nemen in de vv.

Voor het CDA (2210 stemmen) zijn de druiven voorlopig zuur. Op het eiland deed de partij het bij beide verkiezingen niet slecht, maar in de grotere regio van het waterschap kwam de partij uit op 1 zetel, te weinig voor nummer twee van de lijst Marijn Wegman uit Middelharnis om in de vv te komen. De vermoedelijk vierde vertegenwoordiger van Goeree-Overflakkee in de vv van het waterschap is Harry Scheermeijer uit Ooltgensplaat. De verwachting is dat de lijsttrekker voor de ChristenUnie (1751 stemmen) de zetel van die partij zal innemen. Andere partijen die het bij de waterschapsverkiezingen goed deden, waren de PvdA (1290) en de Partij voor de Dieren (984). Beide partijen staan voorlopig op twee zetels.

De voorlopige zetelverdeling voor het waterschap is als volgt: Waterschapspartij Hollandse Delta 5 zetels, VVD 3, PvdA 2, 50PLUS 1, CDA 1, Hollandse Delta Natuurlijk 1, Water Natuurlijk 2, SGP 2, ChristenUnie 1, AWP 0, BBB 4, Partij voor de Dieren 2, JA21 1, GOUD 0 en Belang van Nederland (BVNL) 1. De overige vier zetels zijn zogenoemde geborgde zetels. Deze zetels zijn voor vertegenwoordiging van landbouw en natuur, omdat hun specifieke deskundigheid belangrijk is en daarnaast de directe invloed van het waterschap op hun werk groot is. Zij hebben daarom elk twee vaste zetels in het waterschapsbestuur. 

Wie uiteindelijk plaats zullen nemen in de vv van het waterschap, hangt ook nog af van het aantal voorkeursstemmen per kandidaat. Daarover komt komende donderdag meer duidelijkheid.

Provincie

Bij de provinciale verkiezingen trok BBB ook op Goeree-Overflakkee de meeste kiezers naar zich toe. De partij haalde 22,9 procent van de stemmen in de voorlopige verkiezingsuitslag. De SGP leverde met 1,9 procent iets in op het eiland, maar is nog altijd ruimschoots de tweede partij met 18 procent en kreeg in absolute zin zelfs iets meer stemmen dan in 2019. Reden is de opkomst, die was met 68 procent hoog op het eiland. Veel meer over verkiezingsuitslag van de provincie is te lezen in de krant van afgelopen vrijdag en op Eilanden-Nieuws Extra.