Afbeelding

Geslaagde verenigingsmarkt in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Afgelopen zaterdag was er een verenigingsmarkt in de Grutterswei in Oude-Tonge. Een groot aantal verenigingen, organisaties en kerken presenteerden zich aan de inwoners van het dorp. Gedurende de hele dag was er volop belangstelling en sommige verenigingen konden wat nieuwe leden en vrijwilligers optekenen. En precies met dit doel had de dorpsraad deze dag georganiseerd.

Door Mirjam Terhoeve

De leefbaarheid van een dorp wordt mede bepaald door voldoende voorzieningen en een variatie in verenigingen. Dat was ook de boodschap van de dorpsraad aan wethouder Jaap Willem Eijkenduijn, die deze dag aanwezig was: “De gemeente wil graag bouwen, maar een dorp is meer dan alleen maar huizen. Zonder verenigingen en voorzieningen is een dorp saai en leeg. Mede dankzij deze vrijwilligers, die zich hier op hun vrije zaterdag inzetten voor hun vereniging, organisatie of kerkgemeenschap blijft Oude-Tonge leuk om in te wonen. Laat hen niet in de steek en zorg als gemeente voor goede en betaalbare accommodaties, zodat ze ook in de toekomst door kunnen.” Daarnaast pleitte de dorpsraad voor het behoud van de Grutterswei. “Ieder dorp heeft een verenigingsgebouw nodig, ook Oude-Tonge. We hopen dan ook dat deze accommodatie behouden en betaalbaar blijft voor het dorp en de gebruikers.”

Cement van de samenleving

De wethouder nam de ongerustheid meteen weg. “De Grutterswei blijft zeker behouden voor Oude-Tonge”, zei hij, “en nee, we laten de verenigingen niet in de steek. Het is geweldig wat jullie als vrijwilligers doen. Jullie vormen het cement van de samenleving, dat verdient veel respect en wat mij betreft een enorm applaus. Maar we moeten ook eens onderzoeken waarom sommige verenigingen floreren en andere het moeilijk hebben. Door het uitwisselen van ervaringen kunnen we er wellicht voor zorgen dat er voor alle verenigingen een mooie toekomst is, want inderdaad, zij zorgen mede voor de zo belangrijke leefbaarheid in een dorp.”

Activiteiten

Ervaringen uitwisselen, dat werd zeker gedaan. Niet alleen de bezoekers maar ook de vrijwilligers onderling maakten kennis met het aanbod in Oude-Tonge. In de grote zaal hadden de deelnemers enorm hun best gedaan om een leuke stand in te richten en in de sporthal kon jong en oud meedoen met sportieve activiteiten. Kinderkoor De Regenboog gaf een optreden en Sax’aholic zorgde voor vrolijke muziek in de foyer, waar vele kinderen zich lieten schminken. ’s Middags stond er bovendien een ambulance geparkeerd, die jong en oud van binnen mochten bekijken. Ook daar werd goed gebruik van gemaakt. Al met al werd het een gezellige dag in een ongedwongen sfeer. Zowel de bezoekers als de deelnemende organisaties waren erg positief over de dag, die wat hen betreft, zeker voor herhaling vatbaar is.