Medicijntekorten

Het is bijna niet te missen. Er zijn grote geneesmiddeltekorten in Nederland!

Zolang je daar niet mee te maken hebt en het geneesmiddel dat je nodig hebt is gewoon leverbaar, lijkt het alleen een verhaal in de krant of in het nieuws. Maar steeds vaker staat er iemand aan de balie in de apotheek, die we teleur moeten stellen. Vaak kunnen we het oplossen door een ander merk mee te geven, vaak ook nog door met de arts te overleggen voor een vervangend middel, maar soms zijn die ook al niet meer leverbaar.

Momenteel zijn bijvoorbeeld oogdruppels een probleem. Je zult maar afhankelijk zijn van bepaalde oogdruppels. Je zult ook maar oogarts zijn en steeds worden gebeld vanuit diverse apotheken voor een alternatief. En inderdaad, je zult maar apotheek zijn, die weer een trukendoos moet opentrekken voor het zoveelste middel. Maar als jij dat middel nodig hebt, is dat natuurlijk het meest vervelend! Vaak bellen we dan vanuit de apotheek naar apotheken in de regio. Soms heeft iemand nog wat liggen en soms heeft een andere groothandel nog niets. Veel werk, maar fijn als je daar iemand mee kunt helpen.

Een ander voorbeeld zijn de zogenaamde GLP1 remmers. Als u deze niet gebruikt, dan klinkt dit erg ver weg. Het zijn injecties voor patiënten met diabetes type 2, die ervoor zorgen dat er bij hogere suikergehaltes in het bloed meer insuline geproduceerd wordt door het lichaam en het geeft minder hongergevoel. Dan ben je net ingesteld op zo’n middel, gaat het juist de goede kant uit en ‘pats’, niet leverbaar. Soms kunnen we via een internationale apotheek nog weleens iets uit het buitenland importeren. Dit is vaak duurder en moet dan zelf worden betaald, omdat het middel met het nummer uit het buitenland niet in Nederland is geregistreerd. Soms maakt de inspectie een uitzondering hierop. 

Hoe ontstaan deze tekorten?

Dat ligt eraan aan welke partij je het vraagt. Bij de goedkopere middelen die al uit patent zijn en waar de zorgverzekeraar aanwijst welk merk vergoed wordt, lijken sommige tekorten te ontstaan door het preferentiebeleid. Stel je maar voor: Jij bent fabrikant en maakt middel A. Een paar jaar mag jij dit voor geen enkele zorgverzekeraar leveren. Dan stop je ermee, het is niet meer rendabel. Als er steeds minder fabrikanten overblijven en bij degene die het wel mag leveren is er een fout gemaakt, tja, dan is er geen back-up meer.
Daarnaast zijn er leveringsproblemen van grondstoffen. Als geen enkele fabrikant een grondstof kan kopen, kunnen er ook geen middelen gemaakt kunnen worden.
Als laatste is er dan ook nog het prijsbeleid in Nederland. We betalen de laagste prijs van Europa. En niet dat het goed is, maar als een fabrikant aan andere landen kan verkopen voor 10 euro en aan Nederland voor 1 euro…

De oplossing? 

Die is niet zo makkelijk. Leveringsplicht? Meer voorraad aanhouden van middelen? De groothandels moeten dit doen van de overheid, maar krijgen geen vergoeding voor de extra ruimte. Weer meer gaan betalen als Nederland? Minder verspillen?
Verspilling is ook nog een groot issue. Er wordt heel veel medicatie vernietigd. Dat vindt niemand fijn, maar aan hergebruik hangen zoveel haken en ogen, dat wordt door wetgeving onmogelijk gemaakt. Daar zal ik eens in een volgende column op terugkomen.

Voor meer informatie, advies en middelen voor op reis kunt u natuurlijk terecht bij uw eigen apotheek! Mocht u vragen hebben over uw medicijnen of al uw medicijnen eens door willen nemen, maak dan gerust een afspraak met uw apotheker.