De eerste vier kandidaten op de SGP-lijst voor de waterschapsverkiezingen, Thijs Visser is de tweede van links.
De eerste vier kandidaten op de SGP-lijst voor de waterschapsverkiezingen, Thijs Visser is de tweede van links.

Thijs Visser (SGP):

SGP gaat in het waterschap voor Sociaal, Gedreven en Principieel

MIDDELHARNIS - De hoogstgeplaatste eilander op de lijst van de SGP voor de waterschapsverkiezingen is Thijs Visser uit Middelharnis. Als hij over het waterschap en het werk van deze organisatie spreekt, is hij heel enthousiast. Natuurlijk onderstreept hij ook het belang van de waterschapsverkiezingen.

"Ik ben rond mijn achttiende bij het waterschap betrokken geraakt toen ze vrijwilligers zochten als dijkbewaker. Ik solliciteerde, werd aangenomen en na een cursus maakte ik deel uit van het 'dijkleger'." Hij kon toen al een beetje in de keuken van het waterschap kijken en dat heeft zijn interesse gewekt.
Hij werd vijf jaar geleden lid van de steunfractie van de SGP voor het waterschap en heeft daardoor een bijdrage kunnen leveren aan verschillende processen. De SGP is nu maar met één zetel in de verenigde vergadering vertegenwoordigd. Door het verdwijnen van een aantal geborgde zetels, zijn er meer verkiesbare zetels in het bestuur daarom is er een grotere kans dat de SGP meer zetels krijgt.

Ook Thijs Visser weet dat over het werk van het waterschap bij de doorsnee burger weinig bekend is. Op Goeree-Overflakkee weet men doorgaans wel van beheer van de dijken door het waterschap. Vooral omdat nog niet zo lang geleden de herdenkingen van de Watersnoodramp hebben plaatsgevonden. "Maar dat bijvoorbeeld de zuivering van het rioolwater ook een taak van het waterschap is, weten veel mensen niet. Toch ligt er op dit gebied een grote uitdaging. Vanuit Brussel is er de opdracht om ons oppervlaktewater van betere kwaliteit te laten zijn, onder andere ons afvalwater heeft hier invloed op." Veel rioolzuiveringsinstallaties zijn uit de tachtiger jaren en toe aan duurzame nieuwbouw of renovatie, en dat kost heel veel geld. "De SGP vindt dat deze vernieuwing en renovatie op een verantwoorde manier moet gebeuren."

In het verkiezingsprogramma heeft de SGP haar speerpunten verbonden aan de letters van haar partijnaam. De ‘S’ staat voor ‘sociaal’. "Wij pleiten ervoor om voor gezinnen met een minimuminkomen en zonder eigen vermogen het kwijtscheldingsbeleid in stand te houden. Met dit beleid worden minima vrijgesteld van betaling van de waterschapsbelasting”. De ‘G’ staat voor ‘gedreven’. "Wij zetten ons in voor een vaste koers en goed rentmeesterschap. Dat houdt in betaalbaar, duurzaam en toekomstbestendig dijk-, weg-, en waterbeheer."
Natuurlijk is de partij van nature ‘principieel’ en daar staat de ‘P’ voor. "Wij zijn tegen een 24/7-economie. Dat betekent dat er door het waterschap geen niet-noodzakelijke werkzaamheden op zondagen voorkomen."

De laatste vier jaar binnen het waterschapsbestuur volgens Visser nogal "onstuimig" geweest. "Dat was geen goede reclame voor de organisatie. De SGP-fractie heeft altijd geprobeerd hierin een vaste koers te varen." Hij hoopt dan ook dat bestuurlijke problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.