Afbeelding

Marijn Wegman (CDA):

“Juist iedereen op G-O zou waterschap belangrijk moeten vinden”

MIDDELHARNIS - Het is tijd voor een jongere generatie om op te staan en zich de klimaatadaptatie toe te eigenen. Dat vindt Marijn Wegman uit Middelharnis, nummer 2 op de CDA-lijst voor de waterschapsverkiezingen. “Juist iedereen op Goeree-Overflakkee zou het waterschap belangrijk moeten vinden.”

Wegman is een ‘nieuw’ gezicht bij het CDA. Het waterschap vindt hij al langere tijd interessant. “In het verleden heb ik projecten gedaan met waterschap Hollandse Delta. De taken van het waterschap spraken me toen al aan, met de combinatie van zorg voor voldoende schoon water en veiligheid. Ik heb ook nooit met tegenzin waterschapsbelasting betaald, omdat je direct terugziet waar je voor betaalt.”
Met de verkiezingen voor de deur licht Wegman graag de speerpunten van het CDA Hollandse Delta toe. “We staan als partij voor rentmeesterschap en daar past klimaatadaptatie, dus het aanpassen van de omgeving aan het veranderende klimaat, goed bij. Daarin moeten we als waterschap onze rol pakken. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van de subsidiemogelijkheden die er al zijn, zoals voor een regenton of een groen dak. We willen daar op een financieel verantwoorde manier graag in investeren.”
Veilig, schoon en voldoende water is waar Wegman zich met zijn partij voor wil blijven inzetten. “Dat betekent bijvoorbeeld investeren in betere waterzuivering, zodat we kunnen omgaan met de ‘nieuwe’ watervervuiling. Handhaving en monitoren is belangrijk, maar het begint al bij wel of geen vergunning verlenen.”
Het relatief onbekende waterschap wil hij graag meer bekendheid geven. “Zeker op Goeree-Overflakkee zou iedereen het waterschap belangrijk moeten vinden, omdat die ervoor zorgt dat we op een veilige manier op dit eiland kunnen leven.” Het eiland staat bekend als agrarisch gebied en dus zijn de boeren een belangrijke partij, vindt Wegman. “Vanuit een goede samenwerking moeten we blijven kijken naar bijvoorbeeld het waterpeil. Dat moeten we samen regelen en per gebied bekijken.”
Het CDA heeft met Wegman als kandidaat bewust gekozen voor verjonging. Dat heeft deels te maken met de lastige bestuurscultuur in de verenigde vergadering, beaamt Wegman. “Het is belangrijk dat er ook kennis en ervaring aanwezig is en blijft in het waterschap, maar er is wel een cultuurverandering nodig. Het moet weer over de inhoud gaan.” Juist jongere kandidaten zijn hierin belangrijk, aldus Wegman. “Jongere generaties zijn meer gewend om zaken in samenhang te bekijken. De hokjes landbouwgebied, woongebied en recreatiegebied zijn er vaak niet meer en dat betekent dat samenwerking noodzakelijk is. En gezien de vaak kleine verschillen in standpunten is dat ook goed mogelijk.”