Nico de Jager (Foto: Jan van Broekhoven).
Nico de Jager (Foto: Jan van Broekhoven).

Nico de Jager: "We gaan een spannende tijd tegemoet"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Morgen (woensdag) vinden de verkiezingen plaats. Samen met Nico de Jager, lijsttrekker en Statenlid voor SGP Zuid-Holland blikken we terug op de campagnetijd en kijken we vooruit, naar de laatste activiteiten en de verkiezingen. Op Goeree-Overflakkee hield de SGP gisteren (maandag) namelijk één van de laatste campagneavonden. Naast nummer 5 van de lijst Jan Willem Rouwendal, waren ook Roelof Bisschop (SGP-Tweede Kamerlid) en Daan Markwat (wethouder) aanwezig als sprekers. Peter Grinwis (SGP-kandidaat Waterschap Hollandse Delta), maakte een statement maken voor de verkiezingen van het Waterschap. Overigens staan op de SGP-kandidatenlijst voor de Provinciale Staten twee SGP-ers vanuit Goeree-Overflakkee: Hendrik Herweijer en Peter Grinwis.

In alle hectiek van deze tijd naast het provinciale werk, ook nog campagne voeren. Hoe gaat dat in zijn werk? De Jager: "Het is een enorm drukke, maar tegelijkertijd een erg mooie tijd. Op een winterse dag in gesprek zijn met elkaar geeft energie. En ja, het is soms echt worstelen met de tijd, maar gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. De top 5 kandidaten van de SGP lijst zijn enorm betrokken. We doen het echt samen. Dat geeft rust! Wat tevens rust geeft is de zondag. Weg van alles, telefoon uit en bezig zijn met Gods Woord. Hét kompas voor ons politieke werk."

Wat is het meest blijven ‘hangen’ in de achterliggende tijd? "Dat zijn zonder twijfel de vele gesprekken met de boeren uit onze provincie. De emotie, onmacht en aan de andere kant de positieve en constructieve houding van de boeren is echt indrukwekkend. Voor sommige boeren is er momenteel weinig perspectief. Sterker nog, de lucht wordt alleen maar donkerder. Het toekomstperspectief, waar wij als SGP ons vanaf de Tweede Kamer tot aan gemeentes hard voor inzetten, ligt niet voor het oprapen. Inmiddels zien we wel discussie ontstaan op bijvoorbeeld de houdbaarheid van het KDW (kritische depositiewaarde) en het jaar 2030. Provinciale besturen laten merken dat zij niet zomaar alles klakkeloos uitvoeren wat de Tweede Kamer besluit. We gaan daarom een spannende tijd tegemoet."

Wat was er anders aan de huidige campagne ten opzichte van die van 2019? "Allereerst de frisse uitstraling van de hoofdthema’s. Daar hebben we mooie reacties op gekregen. Vooral de herkenbaarheid is een mooi punt. Daarnaast hebben we deze keer met animatiefilmpjes geprobeerd onze standpunten onder de aandacht te brengen. Deze zijn niet alleen veel bekeken, maar vanuit allerlei hoeken hebben we hier bijzonder positieve reacties op gekregen. Als laatste belangrijke punt: we zijn meer zichtbaar geweest in de provincie. In meer gemeenten hebben we ons laten zien en zijn we het gesprek aangegaan. Hierin zijn de Tour de Boeravonden waardevol geweest. Met de lokale fracties hebben we eigenlijk altijd al wel goed contact, maar de achterliggende weken geven energie om dit de komende jaren vast te houden."

Als laatste: de uitslag zal 16 maart bekend zijn. Waar hoop je op? "Potentieel kunnen we drie zetels halen in Zuid-Holland en daar gaan we vol voor. Dat is belangrijk voor ons werk in de Provinciale Staten, maar zeker ook voor in de Eerste Kamer. De rust, stabiliteit en koersvastheid van de SGP kunnen heel aanvullend zijn op de hectiek en politisering, die inmiddels ook de Eerste Kamer heeft bereikt. Daarnaast zou een tweede zetel in Waterschap Hollandse Delta ook welkom zijn. Maar bovenal geldt dat wat de Heere ons geeft goed is. Wat de uitslag ook mag zijn." 

(Tekst: Lisanne van Huizen. Ingezonden door de SGP.)