Mirjam Nelisse - boerin en politicus
woonachtig in Dirksland (Foto: Peter de Jong).
Mirjam Nelisse - boerin en politicus woonachtig in Dirksland (Foto: Peter de Jong).

Is het platteland voldoende vertegenwoordigd in Provinciale Staten?

DIRKSLAND - Woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Ongeveer 3 miljoen inwoners van Zuid-Holland mogen naar de stembus. Zij kiezen de 55 volksvertegenwoordigers. Maar zijn de Staten wel een afspiegeling van de bevolking? En wordt het platteland wel vertegenwoordigd in Den Haag?

Hoewel Zuid-Holland van alle provincies het kleinste aandeel grondgebied voor plattelandsbuurten heeft, is dat nog steeds ruim 60 procent [CBS]. Wanneer echter naar de samenstelling van Provinciale Staten (PS) wordt gekeken, valt op dat de meeste Statenleden uit het stedelijk gebied komen. Ook zitten er relatief veel mannen in PS, ongeveer tweederde is man en eenderde is vrouw. De provincie gaat echter over veel onderwerpen die het platteland aangaan: het stikstofbeleid, openbaar vervoer, provinciale wegen en vaarwegen, maar ook doorgaande fietspaden, woningbouw en de locaties en voorwaarden waaronder grootschalige wind op land en zonne-energie mag worden opgewekt.

Mirjam Nelisse (45) vindt het jammer dat het platteland ondervertegenwoordigd is in Den Haag. “Op de verkiesbare plaatsen van veel kandidatenlijsten staan voornamelijk stedelingen. Maar heel veel uitdagingen waar de provincie voor aan de lat staat, vinden plaats op het platteland. Denk maar aan het stikstofbeleid.” Mirjam is wetenschapper en boerin op Goeree-Overflakkee en heeft inmiddels ruime ervaring als Statenlid (sinds 2015). Ze is zeer gemotiveerd om zich opnieuw in te zetten voor het platteland. Op plek 8 hoopt zij er direct in te komen, maar om haar kansen te vergroten, zet zij in op voorkeurstemmen. Daarvoor heeft zij circa 6500 stemmen nodig. “Dat zijn er minder dan alle VVD-stemmen van Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard bij de vorige verkiezingen”, lacht ze, “dat moet kunnen.”

Vanuit de VVD wil Mirjam Nelisse zich inzetten voor kernenergie, zon op dak en windmolens zonder overlast voor de omwonenden. Zij heeft in december het initiatief genomen voor een Statenbesluit dat er op Goeree-Overflakkee geen nieuwe grote windmolens meer komen en dat bestaande windparken niet worden uitgebreid. “Genoeg is genoeg, er is geen draagvlak op ons eiland voor nog meer windmolens”, aldus Mirjam. Ook de bereikbaarheid, juist ook van het platteland, heeft haar aandacht. “Het is echt belangrijk dat de doorstroming op de N215, N57 en N59 en de bereikbaarheid van kleine kernen met het openbaar vervoer beter wordt. Ik heb me vanaf 2015 ingezet voor het veiliger maken van de N215 en N59. Dat gaat nu eindelijk gebeuren.” En landbouw en stikstof wil zij sámen met de boeren, industrie en mobiliteit aanpakken en vóór de natuur. Met de focus op innovatieve systemen die nu al in de praktijk worden toegepast, zoals de Lely Sphere en de JOZ Gazoo, waaraan zij recent een #deboerop werkbezoek bracht. Die organiseert zij regelmatig, recent nog in Oude-Tonge over rijdende zonnepanelen, waarbij ondernemers, belanghebbenden en politici zijn uitgenodigd. Mirjam gaat regelmatig “de boer op” om met mensen in gesprek te gaan en met eigen ogen te zien en te ervaren wat de problemen zijn. De nummer 8 van de VVD Zuid-Holland hoopt dat Zuid-Holland kiest voor nuchter boerenverstand, zodat ook het platteland vertegenwoordigd wordt in Provinciale Staten. (Ingezonden door de VVD)