Servaas van der Horst
Servaas van der Horst Foto:

Servaas van der Horst (Water Natuurlijk):

"Schoon water is van levensbelang"

OUDDORP - Servaas van der Horst, vogel- en natuurliefhebber, voelt zich als een vis in het water bij de partij Water Natuurlijk. Deze partij staat voor duurzaam waterbeheer, natuur en biodiversiteit. Een stem op Water Natuurlijk betekent volgen hem een keuze voor voldoende water, voor waterrecreatie, voor bescherming tegen het water, maar vooral ook voor schoon en gezond water.

Tot grote teleurstelling van Van der Horst is het met dit laatste helaas slecht gesteld. De Ouddorper constateert regelmatig dat sloten ‘dood’ zijn. “Er zit geen leven meer in, geen kikkers, geen andere levende wezens of groen. De biodiversiteit laat sterk te wensen over. Oorzaak: Bestrijdingsmiddelen, meststoffen, metalen en chemicaliën. Daar moet verandering in komen. Want voldoende én schoon water is van levensbelang voor mens en natuur. Volgens de wetgeving moet ons water in 2027 in goede staat zijn. Water Natuurlijk geeft waterkwaliteit daarom prioriteit en zet alles op alles om dit doel te behalen. Voor mij een goede reden om me voor deze partij in te zetten.”
Als lid van het NLGO heeft Van der Horst veel samengewerkt met boeren, natuurorganisaties en het Waterschap en kent dus de praktijk. “Dan heb je te maken met uiteenlopende belangen”, weet hij. “Het is dus zaak om goed samen te werken om de doelen te halen. We moeten daarom inzetten op een andere manier van boeren, dus op minder vervuiling en op ecologisch landbouwbeheer. Water Natuurlijk wil daar graag in meedenken. Daarnaast moeten we ook zuinig zijn op het zoete water. Wij pleiten voor het vasthouden van overtollig water in natte tijden en het aanleggen van zoetwaterbuffers om in te zetten tijdens droge tijden. In onze optiek verdwijnt er nog teveel zoet water in zee. Dat is zonde. Ook het peilbeheer moet beter en natuurvriendelijker.
Van der Horst blijft wel realistisch. “We zijn natuurlijk niet naïef, zegt hij. “Veiligheid heeft prioriteit, dat gaat voor alles. We moeten zorgen voor stevige dijken en waterkeringen, liefst met behulp van de natuur. Natuur staat voor ons centraal. Zo is er, mede dankzij Water Natuurlijk, al een stap gezet in het maaibeleid en bij het bermbeheer. Verder gaan we voor een goede vismigratie, natuurvriendelijke oevers en meer bomen en struiken. Het is nu tijd om door te pakken. Samenwerking met andere partijen is daarvoor noodzakelijk, maar dan wel op een deskundige manier en met oplossingsbereidheid. Water Natuurlijk is daartoe bereid. We hopen dan ook vurig om verder te kunnen gaan.”