Henk Steehouwer (midden) met een aantal partijgenoten.
Henk Steehouwer (midden) met een aantal partijgenoten.

Henk Steehouwer (Hollandse Delta Natuurlijk ):

“We moeten met twee voeten in de klei blijven staan”

OUDDORP - Ondernemer Henk Steehouwer uit Ouddorp heeft al enige jaren ervaring als bestuurder bij het waterschap. Ook nu heeft hij zich weer kandidaat gesteld voor zijn partij, Hollandse Delta Natuurlijk. 

Als bewoner van de kop van het eiland is hij met name kritisch betrokken bij het beheer en de ontwikkelingen van kust- en duingebied. “Met het oog op de klimaatverandering moeten onze duinen stevig en sterk genoeg zijn om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel”, zegt hij. “We moeten ze onderhouden, maar wel op een verantwoordelijke manier. Daarbij moet veiligheid samengaan met de natuur. Hetzelfde geldt voor de dijken en waterkeringen. Wij willen een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau bereiken tegen overstromingen, Verder streven we naar een goed waterbeheer en goede en veilige wegen. In tegenstelling tot sommige andere partijen houden wij de wegen liefst in eigen beheer. Zo houdt je tegelijkertijd de controle op de bermen en de wegsloten. Het waterschap heeft de kennis en de capaciteit om dit goed uit te voeren. Het zijn aderen door het landschap die je niet moet afstoten.”
Hollandse Delta Natuurlijk wil een partij zijn voor zowel burgers, boeren en bedrijven. “Deze partijen hebben soms verschillende belangen”, weet Steehouwer. “Landbouw en natuur kunnen echter prima samengaan, ook als het gaat om schoon water. Er zijn tal van mogelijkheden om samen tot oplossingen te komen. Denk aan akkerranden. Doordat de stroken niet worden bewerkt komen er minder vervuilende stoffen in het water terecht. Ze trekken bovendien insecten aan, waardoor minder beschermingsmiddelen nodig zijn. Van een landbouwgebied kan, met behoud van de landbouwfunctie, onder bepaalde voorwaarden, een schitterend natuurgebied worden gemaakt. Maar we moeten ook weer niet te ver doorschieten en de boeren ook de mogelijkheid bieden om de omgeving op een normale verantwoordelijke manier te gebruiken. Uiteindelijk hebben we allemaal gemeen, dat het behoud en verbeteren van de kwaliteit van het water voorop staat.”
Henk Steehouwer gaat de uitdaging graag weer aan. “Ik ga voor een goed bestuurlijk orgaan met verschillende mensen, die feeling hebben voor het waterschap. Mensen, die niet de eigen-ik naar voren brengen, maar ook naar elkaar toe kunnen buigen. Mijn visie is om samen aan oplossingen te werken voor de vele uitdagingen die op ons pad komen. Belangrijk is om daarbij gewoon met twee voeten in de klei te blijven staan en te zorgen voor een goedwerkende organisatie.”