Jan Pieter Warnaer.
Jan Pieter Warnaer.

Jan Pieter Warnaer (BoerBurgerBeweging):

“We moeten besturen met gezond verstand”

DIRKSLAND - Landbouwer Jan Pieter Warnaer uit Dirksland heeft zich kandidaat gesteld voor de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij staat voor een waterschap waar het gezonde verstand gebruikt wordt en dat er voor iedereen is, voor boer, burger, natuur en onderneming. Warnaer wil zich vanuit zijn achtergrond inzetten voor deze partij. “Het waterschap moet zich vooral richten op de kerntaken”, meent hij. “En dat is zorgen voor de veiligheid en het af- en aanvoeren van schoon water met het oog op landbouw en natuur.”

Gezond en voldoende water in sloten en kanalen is van groot belang voor agrarische gebruikers, recreanten, de natuur en het grondwater. “Er wordt te veel naar de landbouw gekeken als het gaat om vervuiling”, stelt Warnaer. “Het water bevat echter ook veel chemisch afval. De BBB vindt het daarom belangrijk dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap verder verbeterd worden, zodat deze geschikt zijn voor het verwijderen van medicijnresten, hormonen, bacteriën, microplastics, PFAS en overige chemische verontreiniging. Hierdoor blijft het oppervlaktewater schoon. De landbouwers kunnen hun steentje bijdragen door het aanleggen van akkerranden en bufferzones. BBB zet erop in dat de bestaande subsidieregelingen voor akkerranden worden uitgebreid. Door de akkerranden wordt voorkomen dat meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen kunnen uitspoelen naar het oppervlaktewater, maar ook de insectenpopulatie wordt bescherm. Bovendien vergroten de akkerranden de biodiversiteit.”
“De af- en aanvoer van het water is ook een kerntaak van het waterschap”, vervolgt Warnaer. “Hier op Goeree-Overflakkee beschikt het waterschap in principe over ruime inlaatmogelijkheden van zoet water. Bij lage waterstanden is verzilting echter een toenemend probleem. Tegengaan van verzilting heeft daarom prioriteit. Daar tegenover staat het voorkomen en bestrijden van wateroverlast in perioden met hevige regenval. Dit kan in de toekomst steeds vaker voorkomen. Goed onderhoud van het watersysteem, de watergangen en de bemalingsinstallaties is dus van groot belang om wateroverlast te voorkomen. Ook daar zet de BBB zich voor in.”
Het is de eerste keer dat de BBB meedoet aan de waterschapsverkiezingen, maar volgens Warnaer is dat absoluut geen belemmering om mee te besturen. “We hebben allemaal cursussen gevolgd en bovendien beschikt onze partij over mensen die al bestuurlijke ervaring hebben in onder andere in het waterschap. Dus ja, we hebben een goede lijst. Wij gaan er met open vizier in. Wij zijn bereid tot samenwerken en daarbij sluiten we niemand uit. We zullen de belangen van onze kiezers zo goed mogelijk behartigen. Besturen met gezond verstand, dat is onze inzet.”