Afbeelding

Renate van Broekhoven (Partij voor de Dieren):

"Het waterschap moet groener, diervriendelijker en socialer"

DEN BOMMEL - Dit jaar doet de Partij voor de Dieren voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen. “En dat is nodig”, aldus kandidate Renate van Broekhoven uit Den Bommel. "Het beleid van het waterschap moet wat ons betreft veel groener, diervriendelijker en socialer."

Van Broekhoven is al van jongs af aan begaan met natuur en dieren. Ze is inmiddels dertien jaar lid van de Partij voor de Dieren en drie jaar geleden richtte ze samen met anderen de werkgroep Zuid-Hollandse eilanden op. Deze betrokken groep neemt dit jaar deel aan de waterschapsverkiezingen. In het partijprogramma is te lezen op welke manier het waterschap zal moeten werken om de gewenste doelstellingen te behalen.
“De tijd van praten is voorbij”, stelt Van Broekhoven. “Het is vijf over twaalf. Een van onze speerpunten is schoon water. De waterkwaliteit in onze omgeving is enorm slecht. De natuur is doordrenkt van landbouwgif en kunstmest. Alles spoelt uit in het grondwater en sloten en dat terwijl schoon en zuiver water de basis vormt voor al het leven. Het waterschap kan, als beheerder van heel veel water in onze omgeving, hierin verandering brengen. Dit kan men doen door een verbod op het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En nee, wij zijn niet tegen de boeren en willen ze ook niet weg hebben, integendeel, maar we zien vooral een toekomst voor natuurinclusief boeren ofwel een duurzamere biologische landbouw. Veel boeren hebben het moeilijk en willen ook graag omschakelen, maar dat is financieel enorm lastig. Wij pleiten daarom voor een eerlijker belastingstelsel, waarbij de vervuiler betaalt. Daarnaast willen we dat het waterschap kiest voor hogere waterpeilen, dit komt de kwaliteit van het water en dus ook de natuur ten goede en voorkomt bodemdaling. Schoon water is onze levensader, daar moeten we heel zuinig op zijn.”

“Een stem op de Partij voor de Dieren is daarom een stem op een leefbare toekomst”, aldus Van Broekhoven. “Wij moeten een leefbare wereld achterlaten voor toekomstige generaties. Ik ben gelovig en sta dan ook voor goed rentmeesterschap en wil daar graag de verantwoording in nemen. We verkopen geen groene praatjes, maar staan voor onze idealen. Hieraan doen wij geen consessies. Wij doen niet aan gekonkel of achterklap, maar willen samenwerking op punten, die we van belang achten. We zijn er immers niet voor onszelf in het waterschap, maar voor een leefbaar gebied voor alle bewoners, mens en dier.”