Harry Scheermeijer op het bordes van het oude raadhuis in Ooltgensplaat.
Harry Scheermeijer op het bordes van het oude raadhuis in Ooltgensplaat.

Harry Scheermeijer (CU):

"ChristenUnie zoekt de verbinding"

OOLTGENSPLAAT - Harry Scheermeijer is lijsttrekker voor de ChristenUnie bij de waterschapsverkiezingen. “Ik heb alles met water. Water is echt mijn ding. We leven ook in een waterland. Er is hier heel veel water. Het moet veilig zijn en schoon. Goed water heeft mijn hart.”

De ChristenUnie, momenteel vertegenwoordigd met één zetel in het waterschap Hollandse Delta, heeft de speerpunten met het oog op de verkiezingen op een rijtje gezet. Schoon en veilig water staat bovenaan. Verder bijvoorbeeld: het verbeteren van de waterkwaliteit, proactief inspelen op klimaatverandering en actief aan de slag gaan met de energietransitie. Harry Scheermeijer noemt, inzoomend op het punt van klimaatverandering, het belang van waterberging.
“Zoet water moet voldoende beschikbaar zijn voor de landbouw en de natuur. De ChristenUnie wil de natuur versterken door een ecologisch verantwoord maaibeleid en het stimuleren van de biodiversiteit door bermen in te zaaien met kruidenmengsels en door het creëren van bloemendijken. En wij willen een bomenvisie voor de komende veertig jaar”, zegt Harry Scheermeijer, die in het dagelijks leven strategisch beleidsadviseur is, bestuurlijke ervaring heeft op verschillende terreinen en woonachtig is in Ooltgensplaat.

Bijbelse opdracht

“De ChristenUnie opereert vanuit een Bijbelse opdracht. Wij zijn passanten op aarde en beheren de schepping om die door te geven aan een volgende generatie. Daarvoor is samenwerking tussen burgers, boeren, recreanten en maatschappelijke organisaties nodig en daarom staat de ChristenUnie voor circulaire economie, duurzaamheid en energietransitie.”
Volgens Scheermeijer onderscheidt de ChristenUnie, een middenpartij, zich op het punt van verbinding. “Wij willen een verbindende partij zijn. Ook in het bestuur van het waterschap, dat open en transparant moet zijn. Dat is, gezien de afgelopen jaren, wel een aandachtspunt. Juist door verbinding en goede communicatie is verbetering mogelijk: respect en ruimte voor elkaar. Wij willen met een open vizier de overeenkomsten met andere partijen zoeken, in plaats van de verschillen. Het waterschap Hollandse Delta telt 900.000 inwoners en 800 kilometer dijken, dus het gaat wel echt ergens over. Ik proef gelukkig dat er een hang naar meer samenwerking is. Laten we een nieuwe start maken. De uitdaging is gigantisch.”
De ChristenUnie pleit voor een financieel gezond waterschap. Gezien de opgave op het gebied van beheer en innovatie is een grotere geldstroom nodig. “Tegelijkertijd is er aandacht nodig voor kwetsbare groepen”, zegt de lijsttrekker. “Voor wie de belasting niet kan betalen moet kwijtschelding mogelijk zijn.”