Foto bij stelling 1
Foto bij stelling 1

Verkiezingen provinciale Staten: drie stellingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland doen twintig partijen mee. De redactie van Eilanden-Nieuws legde de deelnemende partijen drie stellingen voor over onderwerpen die zeker voor de inwoners van Goeree-Overflakkee van belang zijn. Hierbij hun reacties. Ter info: de partijen AWP, Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren, BVNL en de PVV hebben niet gereageerd op de vraag om de stellingen te beantwoorden.


Stelling 1: Als het aan ons ligt, dan wordt geen enkele boer in Zuid-Holland gedwongen uitgekocht.

VVD: We zijn voor innovatie en volgen de stappen van Remkes, boeren uitkopen is de laatste optie.
ChristenUnie: We nemen verantwoordelijkheid voor Gods schepping. Alle sectoren leveren hun bijdrage aan natuurherstel: luchtvaart, industrie en de agrarische sector. Vrijwilligheid is voor de ChristenUnie het uitgangspunt. Dat sluit aan bij wat veel boeren al doen en geeft het snelste resultaat. Waar nodig moet een (volledige) schadeloosstelling wel mogelijk zijn.
Volt: Oneens. Gedwongen uitkoop is een laatste redmiddel en we zullen er alles aan doen om dat te voorkomen, maar als we onze verduurzamings- en stikstofdoelen niet lijken te halen kan het zijn dat we toch naar dit middel moeten grijpen.
D66: Oneens. De stikstofuitstoot moet in onze provincie omlaag, voor onze natuur, maar ook zodat we de broodnodige huizen kunnen bouwen. In de eerste plaats willen we agrariërs helpen in de overgang naar kringlooplandbouw, maar bij sommige natuurgebieden zullen boeren moeten stoppen met hun werkzaamheden op die locatie.
SGP: Eens. Dwang en drang staan wij niet achter. Daarnaast vinden wij dat, bij vrijwillige uitkoop, de kostbare gronden in de sector zelf blijven en geen natuur worden. Laat eerst maar eens onomstotelijk vaststaan dat alleen vermindering veestapel leidt tot significante daling van de stikstofuitstoot.
PvdA: Oneens, maar met nuance. De PvdA committeert zich aan de doelen in het nationaal programma landelijk gebied ten aanzien van stikstof. Om de doelen te behalen wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het natuurlijk verloop onder boeren, zoals door pensionering, en boeren die vrijwillig hun bedrijfsmodel aanpassen of willen stoppen. Als andere methoden geen optie zijn, schuwen we niet om piekbelasters gericht te onteigenen en vergunningen in te trekken.
Jezus Leeft: Eens, er is geen stikstofcrisis veroorzaakt door boeren.
GOUD: Wij willen een overheid die de problemen en uitdagingen die op ons pad komen echt aanpakt. Omdat bijna alle belangrijke problemen, kansen en uitdagingen grensoverschrijdend zijn, moeten alle drie de bestuurslagen daarbij intensief samenwerken. Ook provincies moeten zich aan wetten en andere regelgeving houden. Wel hebben ze speelruimte om binnen de gegeven kaders de uitvoering vorm te geven.
JA21: Eens, Nederland moet van het stikstofslot en ruimte geven aan boeren.
SP: Als verplaatsing of uitkoop de enige oplossing is om de neerslag van stikstof in een Natura2000-gebied substantieel te verminderen, heeft vrijwillige uitkoop onze voorkeur, maar sluiten wij gedwongen uitkoop met volledige schadeloosstelling niet uit. Niet alleen boeren moeten bijdragen, ook bijvoorbeeld luchtvaart, industrie en verkeer.
50PLUS: We zijn geen stikstofontkenners, maar vinden dat er vele bronnen (Schiphol, Rotterdamse haven, autoverkeer ed) bijdragen aan de stikstofproblematiek. Het stikstofprobleem is op de kaart gezet via modelberekeningen. 50PLUS vindt dat onacceptabel vanwege de enorme impact voor boeren. Stop met deze hetze en ga meten want ‘Meten is Weten’.
CDA: Eens. Geen enkel agrarisch bedrijf mag onvrijwillig worden beëindigd; als er sprake is van opkoop dan gebeurt dat op vrijwillige basis. Het platteland wordt onleefbaar door te veel regels voor boeren. Het CDA wil een realistisch stikstofbeleid en samen werken aan oplossingen. Daarbij hoort een goede toekomst voor boeren en hun gezinnen.
BBB: Eens. BBB wil geen drang of dwang bij de uitkoop van boeren in het kader van de stikstofwet of de aanleg van nieuwe natuurgebieden. Voedselzekerheid voor alle burgers is een belangrijk thema.
FVD: Eens. Het stikstofprobleem is een administratieve kwestie. Door de Duitse normen te hanteren zijn de stikstofdoelen van het kabinet allang gehaald. Onze boeren zijn een belangrijk onderdeel van dit landschap en moeten absoluut niet worden onteigend.

Stelling 2: Als het aan ons ligt, dan krijgen gemeenten maximale ruimte om zelf te bepalen waar woningen gebouwd mogen worden.

VVD: Ja gemeenten moeten ruimte krijgen om te bepalen waar gebouwd kan worden. Zowel binnen de bebouwde kom als aan de randen in t groen. De provincie biedt gemeenten ondersteuning en houdt zich bij baar kerntaak: het ordenen van de ruimte.
ChristenUnie: We zijn zuinig op ons landschap. Daarom is het uitgangspunt: bouwen binnen de bebouwde kom. Daar zitten wel grenzen aan. Als die bereikt zijn, mag de gemeente er voor kiezen om naast bebouwd gebied te bouwen, passend bij het karakter van naastgelegen dorp of wijk.
Volt: Oneens. De provincie moet het overzicht bewaken en er voor zorgen dat het juiste type woningen op de juiste plek worden gebouwd. Het is belangrijk dat de schaarse natuur niet wordt aangetast door woningbouw en dat nieuwe woningen goed aansluiten op bestaande (ov-)infrastructuur.
D66: Oneens. Zuid-Holland is een erg dichtbevolkte provincie. We hebben gemiddeld weinig natuur. Door gemeenten meer ruimte te geven om in regionale afstemming ruimtelijke functies uit te wisselen, maken we het mogelijk om de broodnodige natuurverbindingen tot stand te brengen.
SGP: Eens, de autonomie van gemeente is voor erg belangrijk. Goeree kent onze fractie ook als zodanig van de afgelopen jaren. Wat ons betreft mogen gemeenten bouwen waar wat nodig is, zowel met oog op sociaal-economische situatie als qua noodzaak van leefbaarheid.
PvdA: Eens, maar met nuance. De PvdA wil dat er met spoed betaalbaar gebouwd wordt. Omdat er een flinke inhaalslag te maken valt, leggen we vast dat in heel Zuid-Holland ten minste 40% van de nieuw te bouwen woningen sociale huurwoningen zijn, totdat de wachttijd voor een woning korter is dan 1 jaar is. Als een gemeente géén plannen maakt of alleen maar voor de rijken bouwt, neemt de provincie de regie over. Daarnaast zijn we tegen de verkoop van sociale huurwoningen.
Jezus Leeft: Eens, niemand weet beter dan de gemeente zelf waar en waaraan behoefte is om te bouwen.
GOUD: Als elke gemeente zou doen waar ze zelf zin in hebben dan wordt het in Nederland een rommeltje. Wij juichen het toe dat de Rijksoverheid weer regie probeert te pakken op ruimtelijke ordening en woningbouw. We hebben de provincie daarbij hard nodig om als middenbestuur op bovengemeentelijk niveau regie te voeren.
JA21: Eens, macht zo dicht mogelijk bij de burger.
SP: De SP wil dat bij nieuwbouw 80% van de huizen betaalbare huur en koop zijn. De SP vindt het belangrijk dat Zuid-Holland stuurt op het behoud van de groene ruimte buiten dorpen en kernen, dit gaat soms niet samen met een gemeente die alles zelf bepaalt.
50PLUS: Vanwege woningnood en de bouw van 230.000 woningen in Zuid-Holland, zal er geknabbeld worden aan de randen van de stad. Maar hoe, waar, hoeveel er gebouwd wordt moet van 50PLUS in overleg met inwoners gebeuren en zal streng getoetst moeten worden door de provincie.
CDA: Eens. Voor de leefbaarheid is het belangrijk dat de provincie meer ruimte geeft om te bouwen wat nodig is. Het CDA wil het dorpse karakter behouden en meer betaalbare en toekomstbestendige woningen. Daarom moeten we waar nodig bouwen aan de randen zodat dorpen kunnen groeien en verenigingen en scholen open blijven.
BBB: Eens, dat mogen zij zelf bepalen, maar eerst moeten we volgens BBB goede afspraken maken voor de verdeling van de ruimte in Nederland. We hebben op de Zuid-Hollandse eilanden een paar sterke kernen nodig die als regiosteunpunt fungeren.
FVD: Eens. Op het gebied van woningbouw is Forum voor Democratie voorstander van lokaal maatwerk. Projecten zouden zo decentraal mogelijk moeten worden opgestart. Zo hebben inwoners meer invloed op wat er lokaal gebeurt.

 

Stelling 3: Als het aan ons ligt, dan wordt extra geld geïnvesteerd in tekortschietende mobiliteitsoplossingen op het platteland, zoals OV op Maat.

VVD: Ja we investeren in OV, wegen en fietspaden.
ChristenUnie: We willen extra investeren in betrouwbaar openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee. Het OV is een levensader en onmisbaar voor een vitaal platteland. Ook kleine kernen moeten goed bereikbaar zijn met een betrouwbare OV-verbinding.
Volt: Eens. Volt wil investeren in snel, betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer. Dat vermindert files en we komen dichter bij een klimaatneutrale provincie in 2040. Volt wil bereikbare ov-haltes voor iedereen: fysiek toegankelijk, ook voor mensen die minder mobiel zijn, en veilig, zodat je ook ‘s avonds in de bus wil stappen.
D66: Oneens. Het is lastig dat je van tevoren een bus moet 'reserveren', daarbij maakt dit het OV ook een stuk minder toegankelijk. D66 zet zich in voor een provincie waarin ieder huis maximaal 15 minuten van een OV-opstappunt staat. Zodat iedereen zich duurzaam en snel kan verplaatsen in onze provincie.
SGP: OV op het platteland en van het platteland naar de steden en vice versa moet niet alleen voorzien in de behoefte, maar ook betrouwbaar zijn. Gemeenten moeten in het vervoersoverleg het wenselijke maar zeker ook haar eigen ondergrens weten en PZH moet gemeenten daarin faciliteren.
PvdA: Eens. De uitholling van het openbaar vervoer moet stoppen. OV is een basisrecht. Iedere dorpskern moet bereikbaar zijn met OV, ook in het weekend en avond. Buiten de spits wordt OV gratis voor jongeren tot 16 jaar en mensen met een klein inkomen.
Jezus Leeft: Eens, mobiliteit is van belang voor een vitaal platteland.
GOUD: Iedereen moet gebruik kunnen blijven maken van adequaat Openbaar Vervoer, zeker in de buitengebieden en dorpskernen. Dat geldt dus ook voor Goeree-Overflakkee. De buurtbussen op Goeree-Overflakkee moeten dus blijven rijden. Sommigen denken dat hierdoor de belastingen omhoog zouden moeten. Meerkosten leiden echter niet automatisch tot hogere belastingen.
JA21: Eens, goede voorzieningen op het platteland.
SP: De SP wil investeren in het openbaar vervoer, dat vaak en tot in dorpskernen moet rijden én van vroeg tot laat rijdt. Ook wil de SP dat het OV voor de reiziger gratis wordt om zo écht de concurrent van de auto te worden.
50PLUS: Er rijden steeds minder bussen en er zijn ook steeds minder stopplaatsen. Voor het platteland is dit dramatisch. 50PLUS vindt openbaar vervoer van levensbelang voor iedereen en prioriteit moet krijgen in de provincie. Wij willen extra investeren in OV zodat iedereen snel, goedkoop, makkelijk van A naar B kan reizen.
CDA: Eens. Mobiliteit maakt het verschil of je met de samenleving mee kan doen. Het is essentieel voor het bereiken van onderwijs, gezondheidszorg, werk, vrienden en familie. Voor gelijke kansen hoort het recht op bereikbaarheid een basisrecht te zijn. Het CDA wil investeren in het OV op het platteland en buslijnen behouden.
BBB: Eens, de BBB is voorstander van de OV-op-Maat, een dienst waarmee je vanuit een aantal plaatsen in de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee gemakkelijk kunt reizen naar en van een overstaphalte waar een vaste buslijn rijdt.
FVD: Eens. FVD wil het mogelijk maken om prettig te blijven wonen op het platteland. Een fijnmazig OV-netwerk van en naar de woonkernen op het platteland is hiervoor essentieel.

Foto bij stelling 2
Foto bij stelling 3