Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Frank van Oorschot (VVD):

"We moeten wel nuchter blijven"

ACHTHUIZEN - Agrariër Frank van Oorschot uit Achthuizen is aanvoerder van de VVD-lijst bij de verkiezingen voor het bestuur van Waterschap Hollandse Delta. Een man met veel bestuurlijke ervaring, ook binnen het waterschap.

Als alles volgens plan verloopt zal Frank van Oorschot eind deze maand starten met zijn derde termijn als waterschapbestuurder. Hij heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan, zowel als lid van de verenigde vergadering als heemraad. Hij benadrukt hoe belangrijk het waterschap is voor de burgers. “Er worden besluiten genomen die een grote reikwijdte hebben voor de bevolking in het gebied. Er wordt door Hollandse Delta ongeveer 200 miljoen per jaar uitgegeven en dat geld komt van (agrarische) bedrijven en particulieren. Het is dus heel belangrijk dat iedereen weet wat het waterschap doet.” De VVD vindt het belangrijk dat het waterschap toegankelijker wordt. Als voorbeeld noemt hij dat er wel adequater op meldingen van burgers uit het werkgebied kan worden gereageerd. Ook de communicatie over gebiedsprocessen, zoals nu het nieuwe Nationaal Programma Landelijk Gebied, dat ook belangrijk is voor de burgers, moet goed geregeld worden.
Als we de verkiezingsprogramma’s van de verschillende deelnemende partijen aan de waterschapsverkiezingen bezien, zijn de verschillen niet zo groot. Iedereen wil toch veilige dijken, schoonwater en een groen landschap? “Dat klopt, het verschil zit erin hoe we dit verwezenlijken. Zo vinden wij bloemen die op dijken -die ook waterkering zijn- niet zo goed. Een ander voorbeeld is het behoud van bomen langs het Krammer Volkerak bij Oude-Tonge. Dit zijn de duurste bomen van Nederland. Het waterschap had de oude versleten bomen beter kunnen kappen en jonge, nieuwe bomen terugplanten. Maar daar bleek geen meerderheid voor te zijn.”
Een speerpunt van de VVD is dat er voldoende zoet beschikbaar blijft op het eiland en in de regio. “Dit is niet alleen belangrijk voor de landbouw, maar daar heeft iedereen profijt van. Ook de natuur, zoals in het Krammer Volkerak. Verder maken bedrijven in Europoort en in het Westland gebruik van zoet water uit ons gebied. En dat is natuurlijk ook goed voor de werkgelegenheid.”
De komende periode blijft er door klimaatverandering veel op het waterschap afkomen. Voor droge periodes is het volgens Van Oorschot belangrijk dat het grondwaterpeil op goede hoogte blijft, een voorname taak van het waterschap. “De VVD zeker oog heeft voor de natuur, maar wij kijken ook naar de economische belangen. Naast natuur heb je ook te maken met voedselproductie en woningen in het gebied. Je moet alle belangen afwegen en daarbij nuchter blijven. Daarom wil de VVD een innovatiefonds in het leven roepen omdat op heel veel vragen nog antwoorden gevonden moeten worden. We leven in een van de meest vruchtbare delta’s ter wereld en daarom moeten we zuinig zijn op de beschikbare grond.”