Afbeelding

Dorien Kickert (PvdA):

"Waterschap moet meer zichtbaar worden"

OUDDORP - Dorien Kickert uit Ouddorp staat niet op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van de PvdA voor de verkiezingen van het waterschap die morgen, 15 maart, worden gehouden. Toch heeft zij veel ervaring opgedaan met het waterschapsbestuur.

“Ik heb tien jaar deel uitgemaakt van de Verenigde Vergadering van Waterschap Hollandse Delta en daarvoor heb ik voor een regionale krant jarenlang verslag gedaan van de vergaderingen van het Waterschap Goeree-Overflakkee”. En daar is haar interesse voor het waterschapsbestuur gewekt. Kickert heeft altijd met veel plezier deelgenomen aan het bestuur van het waterschap. “Het mooiste is dat je bij het waterschap met concrete zaken bezig bent. Het is een functioneel bestuur en je bent minder politiek bezig want de standpunten van de meeste partijen verschillen niet zoveel waar het gaat om de kerntaken.” Daarmee bedoelt ze veilige dijken, de zuivering van afvalwater, de zorg voor schoon en voldoende (zwem)water en onderhoud van de wegen.
Toen Dorien Kickert in 2009 gekozen werd voor een zetel in het waterschapsbestuur, kwam ook de politiek in het bestuur via het nieuwe lijstenstelsel. De ‘geborgde’ zetels, destijds bestemd voor agrariërs, natuur en bedrijven, zijn sinds eind vorig jaar via een nieuwe wet beperkt tot alleen geborgde zetels voor natuur en agrariërs. Tijdens haar zitting in het waterschapsbestuur heeft ze zich altijd sterk gemaakt voor kwijtschelding van de waterschaplasten voor mensen met een laag inkomen. “In die tijd was daar nog niet zoveel aandacht voor. Tegenwoordig maken gelukkig meer partijen zich daar sterk voor.”
Hoewel de inwoonster van Ouddorp het reilen en zeilen van het waterschap op afstand volgt, vindt ze wel dat er bij het waterschap beter gecommuniceerd kan worden naar de burgers. “De burgers moeten meer opgezocht worden. De informatie moet ook in duidelijke en heldere taal worden uitgelegd. Zo kan er worden meegedacht over belangrijke beslissingen en voorkom je dat er gezegd wordt: ‘ze doen daar maar wat’. Ik herinner me nog dat toen er ingrijpende versterkingen van het Flauwe Werk in Ouddorp moesten worden uitgevoerd, er veel overleg met omwonenden is gevoerd. Dat schiep duidelijkheid en voorkwam kostbare bezwaarprocedures. Het waterschap moet zichtbaarder worden, want een groot deel van Nederland geen idee heeft over wat een waterschap doet.” De rol van het waterschap is bovendien, door alles wat te maken heeft met de klimaatverandering, steeds belangrijker geworden.
Een transparante communicatie door het waterschap behoort dus tot één van de speerpunten van de PvdA-fractie, verder pleit de partij voor een ‘Sociaal, Groen en Eerlijk’ beleid van het Waterschap Hollandse Delta en voor voldoende waterberging, veilige dijken en andere maatregelen om op de klimaatveranderingen in te spelen.