Afbeelding
Foto:

Visserij voert ecologie aan tegen windturbines: "jan-van-gent slachtoffer"

REGIO - De grootschalige aanleg van winturbineparken op de Noordzee baart de visserijsector al langere tijd zorgen. De Nederlandse Vissersbond beroept zich nu op een recent rapport van de WUR dat stelt dat de massale bouw van windturbines op zee de ecologische situatie van onder andere de jan-van-gent ernstig onder druk gaat zetten. Volgens schattingen zouden jaarlijks wel 4400 van deze vogels zich dood gaan vliegen in het Nederlandse deel van de Noordzee. 

Een recent rapport van Wageningen Marine Research stelt dat duizenden jan-van-genten jaarlijks het slachtoffer dreigen te worden of nu al worden van windturbines, die de vogels doodslaan zoals een mepper vliegen doodslaat. Overigens geldt ook voor meeuwen dat naar schatting een kleine vierduizend exemplaren zich jaarlijks te pletter zullen vliegen en ondervindt ook een aantal vleermuissoorten de gevolgen. Naast de Vissersbond heeft ook de Vogelbescherming laten weten de situatie met zorg in de gaten te houden. 

De Rijksoverheid wil grootschalig niet-fossiele energie opwekken op de Noordzee, ter vervanging van fossiele brandstoffen. Daarmee moeten de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs gehaald worden, maar er lijken dus ook de nodige negatieve ecologische gevolgen aan verbonden te zijn. 

Dat de Vissersbond zich zo nadrukkelijk manifesteert op dit thema is niet verwonderlijk, omdat niet alleen de vogelstand maar ook de visserij in zwaar weer lijkt te komen door de maatregelen op zee. De Nederlandse Vissersbond verwijst naar een tweet van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) die verwijst naar het rapport en zich afvraagt of de EU en Nederland de zorgen serieus nemen. In 2021 werd in het Europees Parlement al een voorstel aangenomen over de positionering van windturbineparken op zee en de ecologische risico's daarvan. 

"Als dat laatste het geval is lijkt het hoog tijd om het rapport af te stoffen en te behandelen in de overlegstructuren die zich met het onderwerp bezig houden, zoals het Noordzeeoverleg (NZO)", stelt de Nederlandse Vissersbond. "En let wel, het bericht over de jan-van-genten gaat maar over één specifiek negatief gevolg. De visserijsector maakt zich grote zorgen over het effect op het onderwaterleven, wat ook nog eens lastiger in beeld kan worden gebracht in vergelijking met zaken boven het wateroppervlak." Ongetwijfeld zullen de zorgen van de Vissersbond vooral te maken hebben met de eigen economische positie; maar dat er juist ecologisch iets aan de hand is op de Noordzee, lijkt niettemin een terechte conclusie.