Afbeelding

Beschadigde brug uit Goereesesluis gelicht

Algemeen

STELLENDAM - Voor het verwijderen en op de kant zetten van het beschadigde brugdek van de Goereesesluis waren maar liefst vier kranen naar Stellendam gekomen. Het precisiewerkje – een spoedklus bovendien – vond afgelopen vrijdag 3 maart plaats.

De brug raakte beschadigd toen een binnenvaartschip er op woensdagavond 22 februari tegenaan voer. Het beweegbare gedeelte verschoof ongeveer 25 centimeter. De ontzette brug kon niet meer open of dicht en was aanvankelijk niet meer te gebruiken voor de scheepvaart en het lokale wegverkeer. Na het stutten van de brug, twee dagen na de fatale botsing, kon Rijkswaterstraat de stremming beëindigen voor schepen met een hoogte tot 6 meter.

Nu het brugdek is verwijderd, kunnen alle schepen weer door de sluis. Voor het wegverkeer blijft de route uiteraard gestremd. Fietsers en voetgangers kunnen over de sluis, maar alles wat groter is, kan alleen via de N57 aan de overkant komen. Ook landbouwwerktuigen en ander langzaam verkeer, zoals brommobielen. Zij kunnen op vier vaste tijdstippen onder escorte de N57 op, van beide kanten. Op die momenten mag het wegverkeer niet harder dan 70 kilometer per uur rijden. De aanvankelijke snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur gedurende de hele dag, is na veel klachten ingetrokken.

Inspectie en herstel
Hoelang de brug onbegaanbaar blijft is nog niet bekend. Michael Blatter, voorlichter van Rijkswaterstaat: “De brug is er nu uitgelicht om op een ponton te plaatsen. Daarna komt de brug vlak bij de sluis op de kant te staan om de schade inspecteren. Pas dan weten we hoeveel tijd het herstel in beslag zal nemen. Ik verwacht dat het minimaal een paar weken duurt, en maximaal anderhalf tot twee maanden. Al die tijd is de brug niet open voor het wegverkeer. De scheepvaart kan er wel door.”

De ophaalbrug gaat normaal gesproken 3500 keer per jaar open en dicht. Er varen jaarlijks 8000 schepen door de sluis.

Het brugdek verwijderen nam de nodige uren in beslag. Eerst moest de bovenbouw, het contragewicht, worden losgemaakt en rechtop gezet. Daarna lieten twee kranen het brugdek op ponton Christine zakken. De operatie was op dat moment al minimaal vier uur aan de gang. Vervolgens was het de beurt aan duwboot Gepke III om het ponton op de juiste plek te krijgen. En daarna volgde nog het op de wal zetten van het brugdek. Voor een stuk of wat kijkers maakte het allemaal niet zoveel uit. Zij trotseerden de kou om het spektakel te aanschouwen. (Door Kees van Rixoort)