(Foto: Rijkswaterstaat).
(Foto: Rijkswaterstaat).

Kapotte brugdeel Goereesesluis wordt uit wegdek gehaald

STELLENDAM - De brug over de Goereesesluis bij Stellendam is de komende tijd niet te gebruiken voor het lokale verkeer. Het brugdeel wordt op korte termijn uit het wegdek gehesen en elders gerepareerd. 

De brug werd vorige week woensdagavond aangevaren door een binnenvaartschip en kan sinds die tijd niet meer goed dicht. De brug is na de aanvaring niet meer te gebruiken en afgesloten voor zowel het scheepvaart- als het lokale wegverkeer. "We werken aan herstelmaatregelen om ervoor te zorgen dat het verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van deze brug", aldus Rijkswaterstaat. "Op dit moment bereiden we een operatie voor om het beschadigde brugdek binnen enkele weken uit te hijsen, om het daarna elders te repareren."

Inmiddels is een deel van de scheepvaart via de sluis weer op gang gekomen. "Sinds afgelopen vrijdag 24 februari is het complex weer vrijgegeven voor schepen lager dan 6 meter, zodat die onder de brug door kunnen varen", aldus Rijkswaterstaat. "De stremming voor hoge schepen vanaf 6 meter blijft bestaan totdat het brugdek is uitgehesen." De omvaarroute voor hoge schepen met een diepgang van maximaal 2.80 m loopt via achtereenvolgens het Haringvliet, de Beningen, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg. 

Na de aanvaring was het gehele sluiscomplex gestremd voor de scheepvaart. Een nieuwe tegenvaller voor de via het water toch al slecht bereikbare Stellendamse haven en de bijbehorende bedrijven. De route via de Haringvlietbrug is gestremd voor schepen hoger dan 13 meter door de werkzaamheden aan die brug, nu moeten schepen van en naar de Noordzee vele kilometers omvaren.

Automobilisten kunnen gebruik maken van de N57 en ondervinden volgens Rijkswaterstaat geen tot weinig hinder van de stremming. "(Brom)fietsers, voetgangers en scooters kunnen gebruik maken van een tijdelijke passage over de sluisdeuren, onder begeleiding van verkeersregelaars."

Landbouwverkeer en brommobielen kunnen sinds zaterdag 25 februari buiten de spitsen begeleid rijden op een aantal vaste tijdstippen over de autoweg N57, van maandag tot en met zaterdag. De komende twee zondagen wordt deze mogelijkheid ook geboden. Na twee zondagen wordt deze maatregel geƫvalueerd en bekeken of de tijden op zondag in een behoefte voorzien. De verzamelplaats in Hellevoetsluis is op de Haringvlietweg ter hoogte van de Voorweg. De vertrektijden zijn 06.00, 09.00, 15.00 en 19.00 uur. De verzamelplaats in Stellendam is op de Carpoolplaats aan de Korteweg/nabij de N57. De vertrektijden zijn 06.30, 09.30, 15.30 en 19.30 uur.