Open brief aan de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee:

Bouwen op het Spui is cultuur-historisch onverantwoord

In het verleden was Middelharnis een vissersplaats. Eén van de overgebleven herinneringen aan de tijd dat de vissershaven van Middelharnis van grote betekenis was, is het Spui. Het Spui werd gebruikt om de haven op diepte te houden. Hier werd het overtollige polderwater geborgen om bij eb als waterval in de haven te worden gespuid. In 1865 is het Spui gedempt, maar de contouren van het oorspronkelijke Spui zijn heden ten dage nog steeds zichtbaar en zijn van grote cultuur-historische waarde. KuiperCompagnons, een bureau dat gespecialiseerd is in onder andere stedenbouw en landschapsontwerp, is betrokken bij het ontwerpen van de nieuwe woonwijk Menheerse Erf in Middelharnis. Ditzelfde bureau is tevens betrokken geweest bij verschillende andere projecten op het eiland. 

Bij de toenmalige gemeente Middelharnis heeft KuiperCompagnons (met name architect Balhotra) die bijzondere cultuurhistorische kenmerken van deze identiteit willen behouden. Ook in 2008 heeft de Stichting aangedrongen op het behoud van specifieke kenmerken en de cultuurhistorische identiteit van het Spuikwartier (Wilhelminabrug, Meijer Theater en Spui). Nu, in 2023, vraagt het College van Burgemeester en Wethouders toestemming voor bouwen van 23 woningen op het Spuiplein. Hiermee gaan B&W voorbij aan de adviezen van KuiperCompagnons. Daar bij komt nog dat het Spuikwartier valt binnen het gemeentelijke beleid van het beschermde dorpsgezicht waarbij ook bestemmingsplanregels gelden. In het geval van nieuwbouw op het Spui geldt: een onevenredige aantasting binnen het beschermde dorpsgezicht. De oorspronkelijke contouren van het Spui zouden door de bouw van woningen voorgoed verloren gaan.

De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht heeft als doel het historische dorpsgezicht van de gemeente Goeree-Overflakkee zoveel mogelijk te handhaven. De Stichting wil dit gebiedseigen Spuiplein in tact laten onder het motto: verbondenheid met het verleden door een verantwoorde geëigende visuele invulling voor de toekomst. Het bestaande parkeerterrein verdient een grote opknapbeurt met een gepaste groene invulling in plaats van het bouwen van woningen.
Gemeentebestuur, gebruik uw gezond verstand en volg de adviezen van het door u zelf ingehuurde adviesbureau!

Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.
www. dorpsgezicht.net