Manou van Winden met de beker. Op de achtergrond een aantal collega’s van bakkerij Van Harberden (Foto: Kees van Rixoort).
Manou van Winden met de beker. Op de achtergrond een aantal collega’s van bakkerij Van Harberden (Foto: Kees van Rixoort).

Bakkerij Van Harberden scoort met regiokampioen Manou van Winden

Algemeen

MELISSANT - Met Manou van Winden (20) levert bakkerij Van Harberden in Melissant weer een kampioen af. De Hellevoetse won vorige week de jeugdvakwedstrijd van regio West met klinkende cijfers: een 8,5, dertien keer een 9 en een 9,5. Het hoogste cijfer was voor originaliteit.

Manou kwam begin dit jaar in dienst bij de Melissantse bakkerij. Ze volgt de mbo-vakopleiding zelfstandig werkend brood- en banketbakker bij de Bakery Innovation Academy in Vlaardingen en werkt vier dagen in de week bij Van Harberden. De vijfde dag is een theoretische schooldag. Na dit schooljaar, het laatste in Vlaardingen, vervolgt ze haar studie met een patisserie-opleiding.

Bakker Jan van Harberden attendeerde Manou op de mogelijkheid om mee te doen aan de wedstrijd. Ze was direct geïnteresseerd en gelukkig nog net op tijd om zich in te schrijven. De opdracht aan alle deelnemers in haar categorie was: maak drie hartig gevulde grootbroden, drie zoet gevulde grootbroden en vijf luxe gebakjes.

Manou maakte een desembrood met gemarineerde bietjes, uitjes, gedroogde tomaten, zonnebloempitten en (kruidenboter)kruiden. Daarnaast een brioche met witte chocolade, cranberries, hazelnoten en pistachenoten. Haar gebakjes, ten slotte, maakte ze op basis van zanddeeg, met daarop mangocurd, frambozenmousse en witte-chocoladeslagroom.

De Bakery Innovation Academy was toevallig ook de wedstrijdlocatie, dus daar stonden de creaties van Manou, samen met die van de andere gegadigden voor de kampioenstitel. “We moesten lang wachten op de uitslag. Ik hoopte op een goede score, maar er waren meer echt goede inzendingen”, blikt Manou terug op de spannende uurtjes, die uiteindelijk uitmondden in het oordeel van de jury en haar blijdschap over het winnen van de eerste prijs.

“Je moet creatief zijn in dit vak, dat vind ik het mooie ervan. Als je bezig bent met de laatste finesses, ja, dat is wel topsport. Het belangrijkste is dat je passie hebt en trots bent op de producten die je maakt”, zegt Manou, die als klein meisje ook al vaak aan het bakken was en bovendien de achterkleindochter is van een banketbakker.

Nu de titel van regio West binnen is, kan Manou in april meedoen aan het NK. Dan nemen de zes regiokampioenen het tegen elkaar op om onderling uit te maken wie de beste van Nederland is.

Bakker Jan van Harberden is trots en zeer te spreken over haar producten. De winnende grootbroden voegt hij toe aan het assortiment, zodat de klant ook kan genieten van deze smakelijke producten.