Afbeelding

Buurtzorg Goeree bestaat tien jaar

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 1 maart 2013 startte een klein team van drie wijkverpleegkundigen op de kop van het eiland als team Buurtzorg Goeree. Het werkgebied beslaat nog steeds de woonkernen Ouddorp, Goedereede, Goedereede Havenhoofd en Stellendam. 

“Onze belofte was toen en is nog steeds ‘menselijkheid boven bureaucratie’, laat Buurtzorg Goeree weten. En die missie is geslaagd: inmiddels is Buurtzorg Goeree uitgegroeid tot een professioneel team van elf collega’s in 2023.

Platte organisatiestructuur 
Buurtzorg heeft een ‘platte manier van werken’. “Er zijn geen managers; wijkziekenverzorgenden, verpleegkundigen in de wijk en wijkverpleegkundigen werken samen in een team, zonder hiërarchie. Zij dragen de zorg voor de cliënten als team en doen allemaal hetzelfde werk. Ze houden ook sollicitatiegesprekken en nemen mensen aan. Er is alleen een regiocoach, die benaderd kan worden als er vragen zijn rond de financiering of als er hulp nodig is bij een lastige casus.”
Buurtzorg Goeree stelt bij een nieuwe zorgvraag altijd zorgvuldig de vraag: wat is de meest passende zorg voor de zorgvrager? In goed overleg stelt het team een zorgplan op dat passend moet zijn in de behoefte en wat het team kan bieden.

Pilot wijkzorgteam
In 2017 is Buurtzorg Goeree in samenspraak met de regiocoach en met directeur Jos de Blok gestart met een pilot om de vaardigheden en mogelijkheden van helpenden, werkzaam bij Buurtdiensten, beter te benutten. Een paar medewerkers gingen de opleiding Helpende plus volgen en hebben deze met succes afgerond. Zij worden sindsdien dagelijks ingezet om het team te ondersteunen. Deze medewerkers komen bij cliënten die een simpele zorgvraag hebben zoals hulp bij het wassen en douchen, aan- en uittrekken van de steunkousen, en dergelijke. “Team Buurtzorg Goeree is sindsdien een voorbeeld voor andere teams in het hele land hoe het beter en voordeliger voor de zorg kan.”

Visie Buurtzorg Nederland
De visie van Buurtzorg Nederland luidt: ‘Eerst buurten, dan zorgen’. “Dat betekent dat we alle mogelijkheden uit het netwerk van de zorgvrager zo volledig mogelijk proberen te benutten. En het is de bedoeling dat de zorgvragers zo zelfredzaam mogelijk blijven, door ze alles wat ze zelf nog kunnen ook daadwerkelijk te laten doen. Daarnaast heeft Buurtzorg Goeree intensief contact met Huisartsen, Fysio- en Ergotherapeuten , Casemanagers Dementie en met wondverpleegkundigen. Dit alles om te komen tot: ‘De beste zorg thuis’.

Buurtzorg heeft natuurlijk wel te maken met de regels van de zorgverzekeraar. “Die vereist bijvoorbeeld dat de wijkverpleegkundige op de knop voor akkoord drukt van de assessments. Maar bij ons maken de mensen die werken op niveau 3, 4 en 5 ook zorgplannen en wordt door hen regelmatig de zorg geëvalueerd. De wijkverpleegkundige is daar eindverantwoordelijk voor. Deze manier van werken is heel bevredigend voor het team en het is ook nog eens een stuk goedkoper, omdat er geen dure managers rondlopen. We zijn er best trots op dat onze geboden zorg iedere keer weer een hoge waardering ontvangt van onze cliënten, met landelijk een gemiddelde van 9.1.

Op zaterdag 4 maart is er van 14.30 tot 16.30 uur een kleine receptie op het kantoor van Buurtzorg Goeree aan de Broekweg 2 in Ouddorp, waar bezoekers het team persoonlijk kunnen ontmoeten en een praatje kunnen maken. “Mocht u de behoefte hebben iets te schenken dan prefereren wij een donatie aan Giro 555, gezien alle hulp en zorg die momenteel elders in de wereld hard nodig is.”

Wie een zorgvraag heeft, kan contact opnemen met Buurtzorg Goeree: 06-12349654, goeree@buurtzorgnederland.com of bezoek de website van www.buurtzorgnederland.com