(Foto: Adri van der Laan)
(Foto: Adri van der Laan) Foto:

Drie leerhuisavonden over de Johannes Passion

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Donderdag 23 februari houdt ds. Jan de Visser de eerste van in totaal drie leerhuisavonden over de Johannes Passion. Met behulp van beeld en geluidsfragmenten zal hij uitleg geven over dit beroemde werk van Johann Sebastian Bach.

Ds. De Visser is predikant van de Exodusgemeente en speelt zelf orgel en piano. Hij heeft een grote voorliefde voor het luisteren naar en spelen van klassieke muziek. De Passionen van Bach vertellen het lijdensverhaal en woorden en muziek. Door de drie leerhuisavonden wil Ds. De Visser de Johannes Passion dichter bij de mensen brengen. Volgens de predikant is het voor de luisteraars van dit werk heel belangrijk dat er uitleg bij wordt gegeven want wie alleen maar ‘oppervlakkig’ luistert naar het muziekstuk zou de diepere betekenis kunnen missen. "En die diepere betekenis heeft de componist er zeker in willen leggen want Bach begon met het lezen van de Bijbel." De avonden zijn bedoeld voor mensen die graag meer over de Johannes Passion willen weten en daarom is iedereen welkom. De Exoduskerk beschikt over een goede geluidsinstallatie zodat delen van dit passieverhaal - met uitleg - dichter bij de luisteraars kunnen worden gebracht.

De leerhuisavonden worden gehouden op 23 februari en 2 en 16 maart. Op zaterdag 18 maart voert COV Laudando de Johannes Passion uit in de Grote Kerk van Middelharnis. De leerhuisavonden zijn zo gepland vanwege dat concert. Op de laatstgenoemde avond zal de heer Patrick van der Linden, die de uitvoering op 18 maart gaat leiden, aanwezig te zijn om iets te vertellen over de uitvoeringspraktijk van dit stuk, en over de voorbereiding van het concert. De leerhuisavonden vinden plaats in de Exoduskerk, Dorpsweg 97a in Sommelsdijk en beginnen om 19.30 uur. De toegang is gratis. 

Meer informatie over het concert is te vinden op covlaudando.nl/johannes-passion/.