Ds. Willem van de Griend overleden

OUDDORP - De Gereformeerde kerkgemeenschap Ouddorp-Stellendam is diep geschokt en ontroerd bij het overlijden, afgelopen donderdag op 67-jarige leeftijd, van haar voormalige predikant ds. Willem van de Griend. Hij diende van oktober 2011 tot februari 2019, als opvolger van ds. Kant, komend uit Krabbendijke, de Gereformeerde kerkgemeenschap in beide eilanddorpen ruim 7,5 jaar.

Door Jaap Ruizeveld

De predikant en zijn vrouw Anja keerden in 2019 terug naar Zeeland waar de dominee, na het aangenomen beroep, het herderlijk werk bij de Hervormde (PKN) gemeente in Yerseke mocht voortzetten. Dominee C.W. Hoek uit Bunschoten-Spakenburg vulde in 2020 bij de Gereformeerde kerken in Ouddorp-Stellendam de ontstane vacature in als de nieuwe predikant. 

Zorgen over gezondheid

Vorig jaar ontstonden er al ernstige zorgen over de gezondheid van ds. Van de Griend. In september 2022 moest hij zijn werkzaamheden neerleggen en is daarna in december met emeritaat gegaan. Op zondag 29 januari 2023 zou hij afscheid nemen van de Hervormde kerkgemeenschap in Yerseke. Helaas bleek dat fysiek niet meer mogelijk. Maar zijn opgeschreven woorden mochten die dag toch doorklinken omdat zijn vrouw Anja, bijgestaan door de beide zoons Arnoud en Vincent, deze woorden konden voorlezen. 

Banden zijn gebleven

Uit talrijke uitingen van medeleven in het ziekteproces is de afgelopen maanden gebleken hoe nauw de banden tussen de kerkgemeenschap Ouddorp-Stellendam en haar voormalige voorganger zijn blijven bestaan. Ds. Van de Griend onderstreepte - in zijn afscheidsdienst in 2019 in Ouddorp - de goede contacten en warme genegenheid die er tussen de kerkgemeenschappen en de predikant en zijn vrouw waren ontstaan toen hij stelde: "Met grote dankbaarheid kijken wij terug op alles wat wij als zegen van God mochten ontvangen. De contacten en het vertrouwen in onze gemeente waren warm. Het was en is goed. Wij zijn in vreugde en verdriet naar elkaar toegegroeid. Bij geboorten, doop en bij overlijden. De opgebouwde banden zullen niet verdwijnen". Willem en Anja van de Griend straalden altijd een sterke eenheid uit en trokken pastoraal - zoveel als mogelijk was - samen op. 

De dankdienst voor het leven van ds. Van de Griend is donderdag 23 februari om 13.00 uur in de Ned. Hervormde Kerk in Yerseke.