Pieter Grinwis (rechts) en Steven Datema in discussie met de aanwezigen.
Pieter Grinwis (rechts) en Steven Datema in discussie met de aanwezigen.

Thema-avond ChristenUnie: ‘Onze regio moet in beeld blijven’

SOMMELSDIJK - In het kader van de komende verkiezingen voor de Provincie organiseerde het bestuur van de ChristenUnie vrijdag een aantal werkbezoeken. Bij de bezoeken waren de lijsttrekker van de ChristenUnie voor de Provincie Zuid-Holland Steven Datema en Tweede Kamerlid van diezelfde partij Pieter Grinwis aanwezig. De dag werd afgesloten met een thema-avond.

De eilandelijke afdeling van de ChristenUnie had voor de werkbezoeken van deze dag een aantal agrarische bedrijven bezocht: het bedrijf van Van Peperstraten in Oude-Tonge, van Mosselman in Ooltgensplaat en tenslotte de boederij/camping van de familie Groeneveld bij Sommelsdijk. Op deze boerderij werd ook de thema-avond gehouden.

Het thema van deze avond was opgebouwd rond de vraag ‘Hoe kunnen we zorgen dat onze regio in beeld blijft in Den Haag en bij de Provincie Zuid-Holland?’ ChristenUnie-raadslid Mariëlle van den Berg lanceerde na haar openingswoord 'als opwarmertje' een aantal stellingen waarover de aanwezigen hun voor of tegen konden laten horen. Eén van de stellingen was of de Provincie uit bezuinigingsoverwegingen buslijnen kan schrappen. Lijsttrekker Steven Datema gaf in een discussie met het publiek aan dat er niet zomaar bezuinigd mag worden op het openbaar vervoer. Slechte openbaar vervoervoorzieningen zorgen ervoor dat mensen niet meer weg kunnen of dat ze steeds meer de auto gaan nemen. “Dan blijft er uiteindelijk geen openbaar vervoer meer over”. Datema gaf aan dat deze discussie door zijn partij ook met de VVD is gevoerd. De CU vindt dat er meer in het openbaar vervoer moet worden geïnvesteerd en minder in bijvoorbeeld de aanleg van extra rijstroken, omdat juist de kleine kernen ook bereikbaar moeten blijven. “Het openbaar vervoer moet ook op Goeree-Overflakkee wel op orde zijn”.

Agrariër

‘Agrariërs moeten alle ruimte krijgen om niet alleen Nederlandse monden maar ook die in het buitenland te kunnen vullen’ was een andere stelling. Zoals te verwachten was riep deze stelling nogal wat discussie op, vooral ook omdat er een aantal agrariërs aanwezig was. Natuurlijk kwam hierbij en ook later op de avond de stikstofdiscussie aan de orde. Maar niet alleen dit, het gesprek ging ook over andere belemmeringen en vooral over het onbegrip voor hun situatie, dat de agrariërs in Den Haag ervaren.
Tweede Kamerlid Pieter Grinwis, van oorsprong afkomstig uit Ouddorp, begreep de ontevredenheid van de agrariërs. Hij roemde de efficiency en de kwaliteit van de Nederlandse agrarische sector. Hij wees erop dat de landbouwproductie wel in harmonie moet zijn met de leefomgeving. Iets dat niet zozeer voor dit eiland geldt, maar wel voor andere delen in het land waar grote stallen zich naast natuurgebieden bevinden. “We zijn wel tegen grenzen aangebotst”. Hij wees zijn gehoor erop dat er wel iets moet gebeuren. Vanuit de zaal werd ook gewezen op het enorme aantal regels die er voor de agrariërs gelden. Hierbij werd ook het gebrek aan kennis over de landbouw en veeteelt bij politiek en ambtenaren genoemd.

Woningbouw

Aan de orde kwam natuurlijk ook de woningbouw. De stelling werd gemaakt of ‘hoogbouw op het eiland mogelijk moet zijn’. Uit de discussie bleek dat de Provincie andere gedachten heeft over het bouwen op het eiland dan de wensen die hier lokaal leven. Datema benadrukte dat de gedeputeerde die woningbouw in haar portefeuille heeft, dezelfde criteria toepast als in stedelijke gebieden. “Je moet rekening houden met de behoeften die er zijn. Wij hebben de gemeenten opgeroepen om zelf de voorzieningen wat betreft de woningbouw te regelen."
“Elk dorp is gebaat bij een ‘straatje erbij’ aldus Pieter Grinwis. Een ander gesprekspunt was de mogelijkheid tot permanent bewonen van bepaalde recreatiewoningen. Ook het woningbouwplan voor dure woningen aan de rand van het Haringvliet bij Middelharnis, en natuurlijk de bouw van woningen voor starters en de bouw van levensloopbestendige woningen en de sociale woningbouw. Al deze onderwerpen kwamen aan de orde tijdens de discussie met de zaal. Bij vrijwel alle onderwerpen was te horen dat de eilanders graag bij Den Haag en de Randstad in beeld blijven. De aanwezige politici uit het Haagse lieten weten dat zij het hier roerend mee eens zijn.

Voordat de voorzitter van de ChristenUnie Goeree-Overflakkee, Harry Scheermeijer, met gebed de avond afsloot, citeerde hij een uitspraak van John Wesley: “Al wat je meer dan noodzakelijk in je leven hebt, moet je verantwoorden”. Scheermeijer wees hierbij op de verantwoording die een ieder hierin draagt.