Foto: Jaap Reedijk
Foto: Jaap Reedijk Foto:

Goed voor Goed groeit

Vervolg van de voorpagina 

SOMMELSDIJK - Goed voor Goed is verhuisd. Dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan in Sommelsdijk, want wekenlang gingen er karren met spullen naar de andere kant van de straat. Het oude pand van de AGO is nu de grote locatie van Goed voor Goed geworden. Geen automaterialen meer maar ‘kringloopgeluk’ zoals het wordt genoemd.

Joost van Welsenis is de inspirator achter het succes van Goed voor Goed en hij zag de verhuizing naar een groter pand wel als een grote uitdaging. “Ik zie altijd wel mogelijkheden”, vertelt hij “zowel op zakelijk gebied als met onze mensen. Zij staan altijd voorop”. Met een korte toespraak gaf Joost de sleutel aan Justin en Petra die het vertrouwde gezicht zijn achter de kassa van de kringloopwinkel. Onder luid applaus buiten en daarna binnen met een confettiregen werd het nieuwe pand ingewijd. “Er is weken hard gewerkt om alles gereed te maken voor de kringloopwinkel en dat was nog niet zo eenvoudig. Het gehele pand werd leeggehaald, grondig schoongemaakt en opnieuw ingericht. Ik ben dan ook erg trots op al onze medewerkers want iedereen heeft zich er ontzettend vooringespannen”. 

Inmiddels zijn er nog drie andere vestiging ontstaan. Oude-Tonge, Stellendam en Halsteren zijn ook kringlooplocaties waar het een komen en gaan is van enthousiaste bezoekers. “We hebben heel veel vaste bezoekers die nauwlettend in de gaten houden wat er allemaal binnenkomt. Ook komen er veel verzamelaars, want onze spullen komen uit alle hoeken en gaten naar de kringloop. We roepen nu ook op om zelf al goed te controleren of iets nog herbruikbaar is want met kapotte spullen kunnen we helemaal niets. Dat kan beter naar de centrale stortplaats van de gemeente. Daar hebben we trouwens ook een vaste sorteerunit staan. We proberen zoveel mogelijk het hergebruik te stimuleren”, aldus Van Welsenis.

Meer dan een kringloopwinkel

Dat Goed voor Goed meer is dan alleen een kringloopwinkel is intussen wel duidelijk geworden. “We bieden werk aan heel veel mensen die nogal eens buiten de boot vallen door verschillende omstandigheden. We proberen voor iedereen passend werk te vinden waar men ook echt plezier aan beleeft. Fluitend naar je werk is toch wel het mooiste. Als je weet dat er altijd collega’s klaar staan die net als jij bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken dan kun je samen heel veel aan."

Samenwerking

Het ‘samengevoel’ is erg belangrijk bij Goed voor Goed. "Nu Cherity Re-use ook een onderdeel geworden is binnen Goed voor Goed zijn er veel meer mogelijkheden gekomen om mensen ook daadwerkelijk te helpen. Dat doen we met spullen maar ook met ondersteuning op veel verschillende vlakken. Van het invullen van formulieren tot de gezamenlijke aanschuifmaaltijden. 'Met elkaar en voor elkaar',  roepen we altijd. Met elkaar werken we bijvoorbeeld ook in het nieuwe voedselbos van Lust en Last maar we maken en verkopen ook onze eigen kunstwerken in ons inpandige atelier Kunstenmaker. Zo werken onze mensen ook bij brouwerij Solaes en wordt er gewerkt aan de productie van Tiny Houses. Goed voor Goed is een grote club geworden en we hebben elkaar allemaal nodig. Als je bedenkt dat we zo’n 300 nieuwjaarskaarten hebben gemaakt voor iedereen die betrokken is bij Goed voor Goed, dan wordt het pas echt duidelijk dat er een grote behoefte is aan een organisatie zoals wij die nu hebben neergezet. En we zijn er nog niet….” 

Joost van Welsenis steekt zijn trots niet onder stoelen of banken en benadrukt nog eens dat de zorg voor elkaar zo belangrijk is. De nieuwe kringloopwinkel is gevestigd aan de Gerard Walschapstraat 9 in Sommelsdijk, dus tegenover het oude pand. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Verdere informatie staat op de website www.goedvoorgoed.nl.