Luchthappen

Voor deze column zou ‘naar lucht happen’ een betere titel zijn. Onlangs hadden wij in de apotheek een nieuwe patiënt die het al jaren erg benauwd heeft. Hij heeft vroeger veel gerookt, heeft nu last van zijn longen en heeft een aantal keer per jaar extra medicijnen nodig om extra problemen te lijf te gaan. Hij heeft zelfs een keer in het ziekenhuis gelegen om alles weer onder controle te krijgen. 

Onlangs kreeg hij weer eens nieuwe medicatie, een nieuwe ‘puffer’. Omdat de andere medicatie niet voldoende hielp. Meneer gaf bij de balie aan dat hij wel wist hoe het werkte, hij had immers al zoveel verschillende apparaatjes gehad. Toen we vroegen om dat dan voor te doen, ging het al snel mis. We hebben vervolgens met meneer rustig de hele inhalatie doorgenomen. Hij had ooit geleerd om zo krachtig mogelijk te inhaleren. Hoe harder, des te meer er binnenkomt was zijn gedachte. Bij het nieuwe apparaatje dat hij had gekregen, hoefde hij niet hard te inhaleren. Sterker nog, met heel weinig kracht komt de stof al goed binnen. Doe je het dan te hard, dan komen de medicijnen juist niet op de goede plek terecht. 

Afhankelijk van de stoffen en hoe iemand inhaleert, is het soms verstandiger om een ander type apparaatje te kiezen. In dit geval wilde meneer heel graag leren hoe hij dit apparaatje goed moet gebruiken. We zijn samen een tijd bezig geweest en twee dagen later is meneer nog een keer teruggekomen. Inmiddels zijn we nu een aantal weken verder en is er nog een controle van het inhaleren geweest. Bij deze laatste keer gaf meneer aan, dat hij zich nog nooit zo ‘opgelucht’ heeft gevoeld. Bijna niet meer benauwd en hij heeft voor het eerst het gevoel dat de medicijnen echt werken. Ook begrijpt hij eindelijk waar die verschillende medicijnen voor dienen en waarom hij ze regelmatig moet gebruiken. Het belangrijkste wat hij had geleerd, was nog wel dat hij de tijd moest nemen om zijn medicijnen te inhaleren. Niet even snel, zoals hij voorheen altijd deed. Even ontspannen, rustig alle stappen doornemen en dan goed en gecontroleerd inhaleren. 

Natuurlijk krijgen wij ook wel eens klachten en gaat het vaak over het wisselen van merken door zorgverzekeraars aan de balie in de apotheek. Maar deze meneer hebben we goed kunnen helpen en dat geeft ons heel veel voldoening. En nog veel belangrijker: met de patiënt gaat het tot nu toe heel goed en hij is bijna niet meer benauwd. Met een klein beetje tijd en aandacht van beide kanten, hoe mooi is dat?!

Voor meer informatie, advies en middelen voor op reis kunt u natuurlijk terecht bij uw eigen apotheek! Mocht u vragen hebben over uw medicijnen of al uw medicijnen eens door willen nemen, maak dan gerust een afspraak met uw apotheker.